Вера Немирова. Четвъртото поколение с живот в темелите на българската култура

В категорията „Постановъчен екип“ Държавна опера – Стара Загора е номинирана за най-престижната музикална награда „Кристална лира“ за премиерните за България спектакли на операта „Африканката” от Джакомо Майербер на 22 ноември и 13 декември 2019 г. в Стара Загора и в зала 1 на НДК – София на 6 октомври 2020 г.

Режисьор на спектакъла е българката Вера Немирова, внучка на писателя Добри Немиров и дъщеря на оперния режисьор Евгени Немиров, която работи в престижни театри в Европа. Сред тях са Виенската Фолксопер и Виенската Държавната опера, Дойче опер – Берлин, операта в Бон. Била е гост на Залцбургския фестивал.

„Африканката” на Старозагорската опера на крачка от „Кристална лира“

„Това са едни вечни теми, които са валидни и извън актуалните неща, които са на всекидневен ред. Този коронавирус разбута света и реда на нещата, но все пак аз се надявам да е временно и ние да можем да се върнем към нашите истински теми, които, както в „Африканката“, са вечни“, казва в интервю за БНР Вера Немирова.

Немирова е едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. Потомката на рода Немирови е родена в София. Майка й е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща й е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров.

След смъртта на бащата семейството заминава за Рощок в Източна Германия. През 1996 г. Вера Немирова завършва Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин със специалност оперна режисура. През 1999 г. завършва второ висше образование със специалност музикална режисура в медиите – видео, телевизия и кино. От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност с постановки в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, България.

Това, на което най-много държи като режисьор, по собствените й думи, е артистите да бъдат автентични, достоверни, честни към себе си и към произведението. А личната й цел е те да правят повече, да се отварят, да стават по-добри.

„Не знам как го правя, нека другите да кажат. За мен е важно да сме всички една общност и да работим за една кауза. Тя е честният разказ на това произведение с най-ярките средства, които имаме. Това го дължим на композитора и на произведението“, размишлява Немирова.

Работи с артисти от много страни, какво ги отличава едни от други? „Всички артисти живеят в страната на артистите, страната на музиката. В България има много големи ресурси и много необработени сурови диаманти, които искат да бъдат шлифовани“, смята потомствената музикантка.

Вера е четвъртото поколение, което влага живота си в темелите на българската култура. Първо дядо й – писателят Добри Немиров, след това баща й – режисьорът Евгени Немиров и майка й – оперната певица Соня Немирова. Всички ние вървим по един и същ път“, казва майката на Вера, Соня Немирова и допълва: „Да си част от такава фамилия, значи да носиш голяма отговорност за това, което правиш. Да бъдеш винаги с отворено сърце и с чиста душа пред хората. Да казваш това, което мислиш точно, без преувеличение, без извъртане, без опити да се скриеш. Просто да си това, което си.“

Вера Немирова е финалист на Втория международен конкурс за Оперна режисура в Грац, Австрия, 2000 г. В периода 2001-2002 е стипендиантка на Академията за изкуства в Берлин, която й присъжда своята награда в секция изпълнителско изкуство. От 2001 до 2003 г. е член на Академията за съвременен музикален театър при културния фонд на Дойче банк, с награда за постановката й на „Празникът на агнетата“ от нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек и Олга Нойвирт, осъществена в Хамбург.

Режисьорските прочити на Вера Немирова са многократно номинирани за най-добри постановки на годината в престижното международно списание Opernwelt. В мартенския брой 2012 г. на същото списание, нейният спектакъл „Залезът на боговете“, четвърта част от тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, получава изключително висока оценка.

Вера Немирова е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер“ в Берлин и доцент във Виенския университет.

През 2008 година за първи път работи в България. В Софийска опера и балет поставя „Момичето от златния запад“ от Пучини. Следват „Любовен еликсир“ от Доницети в София, „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович в Русе и Пловдив, „Африканката“ от Джакомо Майербер в Стара Загора, „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус в Русе, „Графиня Марица“ от Калман във Варна и други.

„Африканката“ е съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора и Дойче опер – Берлин, където Немирова постави произведението през 2015 г. с Роберто Аланя в главната роля.

 


image0 (9K)