Вече се търсят инвеститори за АЕЦ „Белене”

Разговорите с европейската инвестиционна банка предстоят. Инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене” към този момент има от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания.

[ad id=“225664″]

„Вече се търсят инвеститори за проекта АЕЦ „Белене” и се обмисля финансиране на идеята на премиера Бойко Борисов атомната електроцентрала да заработи като балкански проект“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при днешния оглед на площадката на АЕЦ „Белене“.

Изграждането на предпазната конструкция трябваше да извърши избрана фирма. До избор не се стигна. Кандидатът е бил само един, но малко преди подписването на договора се е отказал.

[ad id=“237001″]

„Това наложи необходимостта НЕК със собствен ресурс и човешки и финансов да можем да изградим тези навеси, които да гарантират съхраняването на оборудването”, обясни енергийният министър. Тя увери, че са доставени и материалите за преконсервация. А до 30 юни ще бъдат готови и предложенията, свързани с възможността за реализация на оборудването. Идеята на премиера Борисов за превръщането на АЕЦ „Белене“ в балкански проект е едни от тях.

„Виждате, че всички предпоставки на практика този проект да бъде реализиран са на лице. Имаме площадка лицензирана. Имаме оборудване, което сме платили и отговаря на всички изисквания, оборудване с най-високо качество, имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача”, каза още Петкова.

[ad id=“238430″]

„Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи“, коментира Петкова, цитирана от „Фокус“.

На въпрос дали има друг инвеститорски интерес, тя уточни, че има такъв от най-голямата държавна китайска ядрена компания. „Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация“, коментира Петкова.

[ad id=“236999″]

Тя посочи, че БАН е направил много обстоен анализ на проекта и сее съгласил с тезата, че най-лошият вариант е по него да не се прави нищо, още повече, че според прогнозата на учените не само в България, но в целия регион ще има дефицит на мощности към 2035 г.

[ad id=“236993″]

По думите й в Министерството на енергетиката вече има работна група, която разработва различните варианти. Към нея ще бъдат включени експерти от енергетиката ни.

 


image0 (9K)