Вигенин похвали външната политика на кабинета „Борисов 3“

„Истината е, че процес на сблъсък между САЩ и Русия в региона на ниво дипломация не е спирал. И особено последните две-три години. И това не са само САЩ и Русия, а и Турция. Пък дори и Китай. Затова и политиката, която в момента България води, смятам, че е много правилна“, заяви Кристиян Вигенин.

[ad id=“225664″]

„Да обърне Европейският съюз внимание на този регион. За да не бъде тласкан в една или друга посока, защото това може да има последици и за нас”, поясни той ефира на Канал 3.

Коментарът му бе във връзка и с изявлението на руското външно министерство, че евентуално присъдиняване на Македония към НАТО ще доведе до негативни последствия.

„Отдавшана цел е на Македония да стане част от ЕС и НАТО и не знам как ще предизвика напрежение. То би довело до стабилизация на региона. Не разбирам какво има предвид руската страна. Разбира се тя не иска никакво разширение на ЕС и НАТО. Но не мисля, че това може да отклони Македония от пътя към Европа. Има предвидимост в действията на Македония, но пък всичко може да се върне в изходна точка, ако няма решение за името”, допълни бившият министър на външните работи.

[ad id=“263680″]

Той говори и за скандала между Великобритания и Русия, в който бяха въвлечени Европейския съюз и България, покрай убийството на бившия шпионин Сергей Скрипал.

„Ние вече сме част от конфликта. Първо българският външен министър се солидаризира с Великобритания, а позиция имаше и на външните министри на ЕС”, категоричен бе Вигенин.

„Истеризирането в момента не се основава на реални факти и честно казано не разбирам позицията на Тереза Мей. Вероятно от гледна точка на Великобритания има смисъл, но увличането и на други държави няма смисъл. Затова се надявам по-активните сили да въздействат”, допълни бившият външен министър.

[ad id=“236993″]

Публикациите във Великобритания за експулсиране на руски дипломати от България той дори окачестви като провокация.

„Това ми прилича на провокация. И бих се изненадал, ако България стана част от това. И тук Цветанов е прав, като заяви, че това би могло да се случи само при заплаха за националната сигурност. Ако ние знаем, че има руски шпиони, има два варианта – или да ги изгоним, или да ги следим. Тази истерия преминава някои граници и се надявам България да не се присъедини към това”, каза още Вигенин.

[ad id=“236999″]

Той още веднъж похвали управляващите за организираната среща между лидерите на ЕС и Турция.

„Не трябва да преувеличаваме заплахата от тези 3 милиона мигранти, защото те вече са намерили своя временен дом в Турция и едва ли ще тръгнат така масово. Трябва обаче да похвалим инициативата на България. Защото липсата на диалог означава, че Турция ще се откъсне в отношенията си с Европейския съюз. А това би означавало, че тя ще се превърне в заплаха за България. Така че самият факт, че ще има среща, вече е успех. Ако тази среща се превърне в начало на нормализация на диалога, то трябва да поздравим инициаторите”, каза Вигенин.

[ad id=“237001″]

Той коментира и острата декларация на БСП по отношение на изказването на Реджеп Ердоган за Кърджали.

„Нямаше позиция на Министиерството на външните работи или по-точно беше бледа. Затова може и да си позволим такава остра декларация. Трябва да има реакция, за да може турската страна да осъзнае, че има проблем“, изтъкна още социалистът.

[ad id=“238430″]

„Наистина правителството има успехи по отношение на външната политика. Но очевидно това го накара да изпусне нещата вътре“, заключи Вигенин, като така отговори и на въпроса дали управляващите ще изкарат целия си мандат.


image0 (9K)