Вижте какво вещаят народните вярвания за Коледа

В езическите традиции денят срещу Рождество е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Ето и няколко гадания с вековна история:

Според деня на седмицата:

Народът е предсказвал какво ще е времето през идните 365 дни в зависимост в кой ден от седмицата се пада Коледа:

Ако е понеделник, то реколтата ще е бедна. Зимата – дълга, а лятото – сухо.

Пада ли се във вторник, производството на масло и мед ще е голямо. Ще има много валежи и малко горещници.

Срядата пък вещае плодородие.

Четвъртъкът обещава ветровито лято и мека зима.

Ако се пада петък, идната година ще е богата на плодове, особено на грозде. Възможна е суша.

Съботата обещава бедствия и наводнения. Слаба реколта и ветровита пролет.

Ако Коледа е в неделя, годината ще е богата и изобилна.

Гадаене с орехи:

 На Бъдни вечер всеки от семейството трябва да вземе цял орех, да го постави под възглавницата си и да преспи над него. На сутринта черупката се разчупва и се гадае по вътрешността – ако ядката е цяла, то годината ще е пълна, плодородна и добра за човека. Ако е прогнила, то го очакват неприятности и болести.

Магически обред с лук и сол

 За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата.

На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Бръшлянът предвещава здраве или болест

Листата на зеленото растение се взимат от трапезата и се слагат под възглавницата. Възрастните хора вярват, че те могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

epicenter.bg


image0 (9K)