Виктор Орбан: С Меркел виждаме света различно

„Стана ясно това, което вече знаехме: канцлерката и аз виждаме света по различен начин по отношение на мигрантите. Въпреки това се опитваме да намерим общо решение“, каза унгарският премиер в Берлин.

[ad id=“225664″]

„Стана ясно това, което вече знаехме: канцлерката и за виждаме света по различен начин. Въпреки това се опитваме да намерим общо решение“. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан и Ангела Меркел дадоха обща пресконференция след срещата си. 

„Имаме общи, но и различни гледни точки. Не сме и очаквали друго. По бежанската политика продължаваме да имаме различни възгледи“, каза Меркел.

Германският канцлер се съгласи, че защитата на външните граница на ЕС е важно и оправдано, но отбеляза, че страните членки на ЕС трябва да приемат известен брой мигранти – нещо, което Унгария отказва да направи.

Меркел подчерта още, че искала да съхрани европейската хуманност, когато ставало дума за мигрантите, и „вероятно това ни разделя“.

Орбан отговори, че позицията на Унгария не е променяна от 2015 година, когато бе голямата мигрантска вълна към Европа. Той допълни, че разполагането на 8000 войници на границата е „добра солидарност“ с партньорите на Унгария от ЕС.

[ad id=“263680″]

„Ако предложената от Европа помощ за мигрантите доведе хората в Африка и Азия до заключението, че те могат да дойдат, те ще го направят. Ние трябва да бъдем хуманни без създаване на насърчителен фактор, и единственият начин, който ние знаем, е да затворим границите и да помогнем на тези страни, да не пускаме хора, които създават проблеми“, сподели Орбан.

[ad id=“237001″]

Меркел и Орбан похвалиха успешното икономическо сътрудничество между своите страни и се обявиха срещу протекционизъм от гледна точка на предстоящия търговски конфликт със САЩ.


image0 (9K)