ВиК: Водата в Стара Загора поскъпва

Водата в Стара Загора ще поскъпне в средата на годината. Все още не е ясно с колко. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора главният инженер на ВиК – Стара Загора инж. Пеньо Пейков.

Изпратени са документи до КЕВР с аргументация за промяната на цените. Като основен мотив за исканото увеличение на водата той посочи желанието на дружеството да бъде адекватно на потребностите на съответните членове на Асоциацията – както общини, така и областта като принципал.

„Мрежата е много амортизирана, а за подобряване на качеството на услугата е необходима инвестиция на средства“, посочи инж. Пейков.

Преговорите започват от 1 април, а окончателната цена ще бъде оповестена на потребителите, след приключването им.

Очаква се новата цена да влезе сила след около 2 месеца.

„Със 7,5 процента са се увеличили потребителите на ВиК – Стара Загора, които просрочват задълженията си към дружеството спрямо миналата година“, съобщи още инж. Пейков.

Близо 12 процента от потребителите забавят плащанията си към ВиК – Стара Загора. Общата стойност на задълженията възлиза на около 150 хиляди лева.

„На този фон сметката за ток на дружеството за месец февруари възлиза на 1 милион и 300 хиляди лева“, каза инж. Пейков. „Това е с около 2 пъти и половина повече спрямо фактурата за миналата година при едно и също потребление“, коментира той.

До края на седмицата се очаква да бъде получена обещаната компенсация от близо 4 милиона лева заради скъпия ток.

„Парите никога не са достатъчни, но ще ни помогнат да закрепим положението. Имаме натрупани задължения към доставчици заради скъпия ток. Трябва да мислим и за развитие. Искаме да сме едно нормално дружество. Не можем да вегетираме и да плащаме само сметки за ток, заплати и осигуровки. Трябва да правим инвестиции и да си обновяваме мрежата и машините, както и да си поддържаме имотите. За това трябва да имаме свежи пари, с които да работим , а не получаваме нищо, освен таксата, която плащат абонатите“, подчерта главният инженер на ВиК – Стара Загора.

Инж. Пеньо Пейков съобщи още, че Проектът за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната мрежа в областта се изпълнява в срок. Единственото притеснение е, че в централна част на Стара Загора се работи в рамките на архитектурния резерват „Августа Траяна“, което може да забави дейностите, ако служителите се натъкнат на археологически находки.

 


image0 (9K)