Високопоставен представител на ГЕРБ „ползва“ жилището на жена, която печели от европейски проекти

Дамата, предоставила жилище на бившия регионален министър Николай Нанков, който в момента е заместник-министър, е била негов съдружник, гръмна разследване на „Дума„.

Всекидневникът припомня, че скандалът – с използваните, без да се плаща наем апартаменти, започна от финансовия министър Владислав Горанов, но после стана ясно, че в същия казус е и друг управленски кадър – бившият министър на регионалното развитие и строителството Нанков, който сега е зам.-министър в същото министерство.

„Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков – също като министър Владислав Горанов, се оказа в категорията на безвъзмездните ползватели, пише в декларацията му тази година, подадена пред Антикорупционната комисия“, съобщи преди дни вестник “Сега”.

В декларацията си за 2017 година, (когато беше регионален министър) той е вписал два имота – собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

От пресцентъра на регионалното министерство са предоставили на всекидневника разясненията на Нанков, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 година.

„А апартаментът в София, в който живее безвъзмездно още от 2011 година, е на Тодорка Сотирова – дългогодишна семейна приятелка. Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци“, се казва в съобщението.

Интересното в случая е – коя е “дългогодишната семейна приятелка” Тодорка Сотирова. Освен въпросния апартамент в Драгалевци тя притежава още (заедно с внука си Васил) два имота в София, закупени през лятото на настоящата година. Тя е и майка на Елка Сотирова-Владимирова, която е била управител и мажоритарен собственик на фирмата “Африт” ООД. В същата фирма първоначално съдружник е майката на Николай Нанков – Валя, а от 2008 до 2009 година в “Африт” ООД участва и самият бивш регионален министър, който после прехвърля дяловете си на свой земляк.

През 2017 година Елка Сотирова, която обитава останалите 2/3 от въпросния апартамент в Драгалевци, е едноличен собственик на фирмата, но само преди година я прехвърля на друго лице.

През последните години “Африт” е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Освен в Ловешка област, фирмата “реализира дейности” и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др.

В същото време “Африт” е била съсобственик на консорциума АДД ДЗЗД – София, който изпълнява дейности по обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско, в дружеството “Кюстендил ОПОС 2017”, чийто договори за обществени поръчки са в Кюстендил и в “АК Варна транс” ООД, което печели поръчки във Варна.

От своя страна внукът на “дългогодишната семейна приятелка” – Васил Владимиров (син на Елка Сотирова), е собственик на две фирми. Те са регистрирани със седалище в имота на ексминистъра в град Априлци (“Аквафонс” и “Филоксения”), но с адрес за кореспонденция – апартаментът в Драгалевци. Там пък е регистрирана третата му фирма “Медиаблистър” ЕООД, която е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 година.

Проверката на “Дума” показва, че и двете фирми – на майката и на сина, не кандидатстват, а са изпълнители по проекти с европейски средства.

След своето разследване ДУМА задава публично следните въпроси:

Има ли и имал ли е бившият регионалният министър и сегашен заместник-министър Николай Нанков – или членове на неговото семейство, общ бизнес със “семейната приятелка” Тодорка Сотирова или нейни близки?

 На домашния му адрес (апартамента, предоставен безвъзмездно от Сотирова) регистрирани ли са търговски дружества и знае ли той за това?

 На адреса в град Априлци, където е дарената му от родителите къща, развиват ли дейност търговски дружества и свързани ли са със “семейната приятелка” или нейни роднини?

 Изпълняват ли някои от тези дружества дейности по европроекти и обществени поръчки?


image0 (9K)