ВКБООН: В България се намират 50 000 украински бежанци

ВКБООН: В България се намират 50 000 украински бежанци

Снимка: архив, БГНЕС

Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им. Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 хиляди души, но в момента са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са жени и деца.

Още по темата

16 сеп 2022 18:49

77

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в периода 5 септември – 5 октомври, допълват от международната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част тръгват към други европейски страни.

Според организацията основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното правителство до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се плаща наем, която също кара част от украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила, пишат още от ООН.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)