Властите в Унгария пуснаха 900 волта ток по оградата на границата със Сърбия

Правителството на Унгария е наредило да бъде пуснат ток по оградата на границата със Сърбия.

Експерти твърдят пред сръбския вестник „Политика“, че електричеството е с малък волтаж – около 900 волта. Това не можело да предизвикат „сериозни увреждания“. Целта била полицията да получава бързо сигнали за нелегални имигранти, които се опитват да прескочат оградата или да я срежат.

Унгария започна строителството на оградата в началото на годината и през май тя беше готова. Съоръжението беше наречено „умно“, защото освен че е оборудвано с бодлива тел – по него са поставени и термокамери, както и устройства за нощно наблюдение.

[ad id=“225664″]

„Умната“ ограда регистрира всеки опит за незаконно преминаване. Очаква се това да доведе до намаляване на броя на полицаите и войниците, които патрулират по дългата 175 километра граница със Сърбия.

Междувременно Австрия обяви, че смята да разположи военни части по границата си с Италия и да върне граничните проверки, ако притокът на имигранти не намалее. Това доведе до леко покачване на напрежението между правителствата на двете съседни страни.

Над 100 000 нелегални имигранти и бежанци са успели да стигнат до Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщиха от Международната организация по миграция. За този период са загинали 2247 души.


image0 (9K)