„Влизаш вътре, палиш пурата, оставяш си нещата“. Васил Божков разказа как е давал пари на политици

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков описа детайли за случаите, в които е плащал подкупи на политици. От 2020 г. той твърди, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, неговия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на Борисов Севделина Арнаудова.

„Из ръка в ръка се дават парите. Половин един-милион могат да се съберат в джобовете на едно сако. Просто влизаш вътре, палиш си пурата, оставяш си нещата. Не я допушваш и излизаш със запалена пура. Може да направите експеримент с пачки от по 500 евра“. Така Божков допълни с подробности твърденията си, че е носил пари в кабинета на „Влади“.

Божков организира пресконференция седмица след задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийния съветник на Борисов Севделина Арнаудова. Той каза, че е дал показания пред представители на Европейската прокуратура на 8 март, а преди това е подписал сведения и за полицията в България.

Журналистите бяха поканени в офиса му в София, а той се включи по видео връзка от Дубай.

Бившият хазартен бос за пореден път повтори обвиненията си срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, които по неговите думи са го принуждавали да дава пари, за да се запази съществуването на бизнеса си.

По време на пресконференцията Божков описа как е общувал с Борисов, Горанов и бившата председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по повод поправките в Закона за хазарта, с които се намаляват задълженията му.

Божков твърди, че е бил извикан от Борисов, а след това изпратен при Менда Стоянова, която да „свърши работата, която й беше възложил“. Последвала е нова среща с Борисов. „След това пак ме извика. Каза: „нали видя какво направихме. Сега отиваш при Влади, той ще ти каже какво трябва да правиш от тук нататък, иначе нали знаеш“.

Целта на срещата с Горанов е била „да ми каже какво трябва да давам. След това всичко отиваше при Влади, за да го занесе на Бойко. Как са делили парите помежду си, делили ли са ги, аз не мога да знам, но никой не се е оплаквал, че аз не съм си изпълнявал това, което съм поискал“.

По думите на Божков „Влади ми каза и от там нататък нещата вървяха с непрекъснат натиск от тяхна страна за пари. Севда ще мине, ще ти каже какво – дай 10, дай 20, дай 50 за разни неща“. Божков твърди, че на Севда са давани по-дребни суми.

В средата на 2020 г. Божков обяви, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата на лотарийния си бизнес на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов. В сигнал до прокуратурата Божков твърдеше, че за 3 години е предал 60 милиона лева на премиера Борисов и на финансовия министър Горанов. Твърденията му за изнудване и плащане на подкупи на лидери на ГЕРБ не бяха разследвани от прокуратурата.

Според Божков в сигнала му до прокуратурата има още няколко имена на хора, които не са разпитвани. Той посочи бизнесмена Кирил Домусчиев и бившия лидер на НФСБ и коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов.

По време на пресконференцията в четвъртък Божков не изнесе нови данни. Той обясни, че адвокати работят за изваждането му от списъка „Магнитски“. През юни 2021 г. той, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха санкционирани от САЩ за „участие в сериозна корупция“.

„На американските власти съм дал много повече сведения, за да бъда свален от списъка „Магнитски“, каза Божков.

Преди седмица Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани от полицията във връзка с разследване на изнудване, а вицепремиерът Асен Василев коментира, че изглежда „най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков и по сигнала на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято”.

В средата на миналата година Васил Божков беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски”, защото “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)