Вносителят на кокаина от Слатина и италианския боклук от Пристанище Варна се оказа един и същ

Превозвачът е същият, който е возил 150-те контейнера италиански боклук, открит на пристанище Варна.

Над 100 килограма кокаин от двата камиона, които ГДБОП залови в София късно в петък, са били натоварени с над 6 хиляди кашона лайм. Дрогата е била “импрегнирана” в екзотичните цитрусови плодове, познати като зелени лимони, и се извлича по специална технология. Лаймът се използва за коктейли и специални кулинарни рецепти.

Такова количество от този плод може да задоволи пазара в България поне за няколко години, категорични са търговци на едро. Плодът е скъп и обикновено идва от Южна Америка. От този континент обикновено тръгва и кокаинът. Любопитното е, че компанията – превозвач на лайма с коката, е същата, която е докарала и 150-те контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна.

Един от тировете с ценния товар е задържан на борсата в столичния кв. “Слатина”. Другият – близо до Ихтиман, където живее един от арестуваните при операцията на МВР и прокуратурата с участието на Агенция “Митници”.

Това е 54-годишният Красимир Керемедчийски. През 2001 г. той е бил директор на столичната митница. Назначен е на поста, когато на власт идват НДСВ и ДПС, а директор на агенцията е Емил Димитров-Ревизоро, днес министър на околната среда и водите. Тогава Керемедчийски е имал 12 г. стаж в системата като инспектор, но не се задържа дълго на поста.

От много години насам той се занимава със спедиция и международен транспорт, но и със земеделие например. Има офис в голям столичен мол. Брат му Борислав е един от партньорите в начинанията му. Другата им база е в Ихтиман. На брифинг от борсата в “Слатина” главният прокурор каза, че освен в София е задържан още един камион със същата стока – плодове и кокаин, но близо до София. Красимир Керемедчийски има къща и в село Живково до Ихтиман. Освен бивш митничар и бизнесмен той е и футболист в аматьорските първенства в областта.

Освен Керемедчийски за дрогата са арестувани още 2-ма души.

Бившият митнически шеф обаче не е крайният получател на дрогата за десетки милиони евро, а само част от веригата на доставка. Двата камиона са преминали успешно граничен контрол. Тировете са минали през държави от Европейския съюз, но стоката е влязла от трета страна.

“Работата по този случай продължава – трябва да се разтоварят кашоните, да се назначат експертизи. Агенция “Митници” много помогна за залавянето, без тях нямаше да стигнем до успешен край”, каза в събота главният секретар ан МВР Ивайло Иванов. Снимка: нова телевизия

Източник: BNews.bg


image0 (9K)