Военната полиция може да ползва физическа сила при необходимост

Парламентът прие на второ четене поправки в Закона за Военната полиция, с които се въвеждат технически изменения, пише offnews.bg.

Мотивите за измененията са промени в нормативната уредба, която се отнася до сектора за сигурност, отбраната и обществения ред и са свързани с някои правомощия на Военна полиция.

Според промените на служителите на Военна полиция се позволява да използват физическа сила и помощни средства, но само при абсолютна необходимост.

Във връзка със закриване на наблюдението на Комитета на министрите към Съвета на Европа за непропорционалната употреба на огнестрелно оръжие, с новия закон се отговаря на необходимостта от промяна на регламентацията „абсолютна необходимост“ при употребата на огнестрелно оръжие от Военната полиция.

Смята се, че така ще бъдат защитени правата на нарушителите, а от друга ще се подсигурят военните при изпълнението на служебните задължения.

Според промените военна полиция вече ще може да поставя и временни или постоянни заграждения около охранявани от тях стратегически обекти. Тези обекти се определят от министъра на отбраната.

 


image0 (9K)