„Все едно си признаваме, че всичко е измислена история“. Как действат прокуратурата и КПКОНПИ след арест на бизнесмен

В Специализирания съд „свои“ съдии имат както бившият главен прокурор Сотир Цацаров, така и настоящият Иван Гешев. Това гласят тайни записи, публикувани в третата част на разследването на Атикорупционния фонд, посветено на ареста на ресторантьора Веселин Денков.

Поредната серия е посветена на опитите за ходатйство за освобождаване на Денков. В ролята на посредник влиза някогашният сътвеник на Бойко Борисов по антикорупционните въпроси и бивш партиен лидер на „Ред, законност, справедливост“ (РЗС) Яне Янев.

Неговите думи пред близка на бизнесмена Веселин Денков, който прекара 8 месеца в ареста, са записани със скрита камера.

„Ама той [Веселин Денков] като знае, че е невинен, нали вижда другите какви мръсници са и с какви долнопробни методи работят? Тогава не си ли прави изводи, че не може по стандартния начин?“, е записан да казва Янев пред близка на бизнесмена.

Денков беше обвинен от прокуратурата миналото лято в разгара на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. От предишните епизоди на разследването на Антикорупционния фонд стана ясно, че Денков се е намирал в Дубай, когато започнаха демонстрациите през юли 2020 г. Той се е върнал в България седмица след началото им и е отишъл на площада „да види какво става“. Установил е, че го следят и снимат. След седмици е бил арестуван.

Макар че е бил задържан за участие в престъпна група за лихварство, прокурорите са се интересували дали той не е плащал за организиране на протестите.

От поредицата разследвания става ясно, че комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и противодействие на корупцията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, също е започнала проверка по изнесените данни.

Срещите с Цацаров

По тази причина Янев разказва за две свои срещи с Цацаров по темата.

Янев обяснява, че при първата си среща с Цацаров му е разказвал за случая на Денков. Бившият главен прокурор е дал да се разбере, че не е склонен да помага, защото трябва да пази институцията КПКОНПИ.

„Ако сега направим крачка назад, ако започнем да отваряме и да пускаме, значи ние признаваме, че тази институция трябва да се закрие“, е казал Цацаров според Яне Янев. След това обаче е обяснил, че му трябва да време, за да асимилира историята и не можел да каже „да“.

Янев разказва и за връзките между настоящия главен прокурор Иван Гешев и шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев.

„На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е казал: „До дупка“, разказва Янев. Самият Ушев се е произнасял по мярката за неотклонение на Денков и е отказвал да го освободи от ареста.

„Това няма как да стане без Борисов. Това е моето заключение“, казва Янев.

Той обяснява, че трябва по обходни пътища да се търсят съдии, които биха се държали по различен начин, да се разбере какви са намеренията на Цацаров и да се провери дали след края на мандата на ГЕРБ го има синхронът „Гешев-Цацаров-Ушев“.

Янев обяснява, че той също “има хора в спецсъда“, които не биха прикрили информация от него.

Единият от тях бил някогашният прокурор и сегашен зам.-шеф на съда Пламен Панайтов. Според Янев той е бил предложен за съдия от „моя човек Митко Узунов“. Под „Митко Узунов“ се има предвид бившият представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Както Янев, и той е от Сандански. Преди години Узунов стана известен като „човека на Бойко“ от записите „Яневагейт“.

Янев говори и за своите връзки във втората инстанция. Той твърди, че се познава с най-близкия човек на съдийката Галя Георгиева, също някогашен член на ВСС.

„Директно мога да го изпратя с конкретна мисия да поиска информация, след което можем да се видим с Галя Георгиева и да разберем. Галя е човекът на Сотир Цацаров. Каквото каже Сотир, това прави тя. Тя не ходи до тоалетна без да го пита“, обяснява Янев. Георгиева също е отказвала да освободи Денков.

Янев допълва, че иска да разбере кой състав ще гледа следващата мярка на бизнесмена, да проведе няколко срещи и ще знае какво ще се случи.

„На 24-ти съм се наканил, специално ще оставя всичко, семейство. Взимам едно агне и отивам там“, казва той.

Цацаров се е опитал да говори с Гешев по въпроса, обяснява Янев след втората си среща с шефа на КПКОНПИ. Главният прокурор му заявил „нищо лично“, но Денков бил един най-големите бандити, срещу които има дело.

„Все едно си признаваме, че всичко е измислена история“

„Ако него го изпуснем, съдът капитулира. Все едно ние си признаваме сами, че всичко е измислена история“, казал Гешев.

Янев все пак попитал какво може да обърне процесите, а Цацаров му заявил, че в момента имало само един силен човек, който през обходни пътища може да освободи някого и това бил президентът. Останалото щяло да се решава след изборите.

„И каза, че лично Бойко му се е обадил. И после направил връзка с Гешев. И Гешев е казал: „В пандиза“. Не може да не е свързано с Пеевски, няма друг кой да му повлияе“, казва Янев.

11 места в листите на ГЕРБ

Бившият съветник на Борисов коментира и предишните избори. В този контекст той казва, че Борисов е дал на Пеевски 11 места за депутати за негови хора.

„11 мандата му даде, за да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е на 100% на подчинение на Борисов. Той с Доган всичко приключи“, казва Янев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)