Въвеждат промени, с които ще затруднят разводите

Медиатор ще опитва да помири всяка съпружеска двойка в развод, преди да бъде узаконено официално разтрогването на брака. Тази мярка ще стане задължителна, ако се въведе едно от предложенията на 12 институции за промени в законодателството, което касае децата.

Това съобщи по-рано председателят на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов на старта на двудневна конференция „Насилието и детето на 21-и век“ в Пловдив, пише „Пик“.

[ad id=“265520″]

Преодоляването на кризи в семейството е от огромно значение за децата. „Само през миналата година 17 000 деца у нас са били въвлечени в конфликти между майките и бащите им. Те са извън останалите статистики и стандартни справки на институциите, защото проблемът им често остава скрит“. Това заяви Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

[ad id=“225664″]

Предложението – за въвеждането на „помирител“ по време на развод, е на сформираната през лятото работна група от 60 специалисти от различни ведомства. Сред тях има представители на 6 министерства, ДАЗД, депутати от петте политически сили в парламента, прокурори, съдии, служби за сигурност, психолози. Работната група е създадена по инициатива на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта. Тя трябва да анализира проблемите в българските семейства и да предложи промени в различни нормативни актове, които касаят децата.

„Към момента в Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта са внесени инициативи  от 12 институции“, каза Славчо Атанасов.

На 12 декември работната група ще се събере отново, за да предприеме конкретни стъпки за промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето, Гражданско-процесуалния кодекс и в други нормативни актове. Въвеждането на медиатор, който да помири двойка пред развод, трябва да бъде регламентирано в Семейния кодекс.


image0 (9K)