Във Франция задържаха 10 българи, организирали просяци в Тулуза

Френската полиция е задържала десет български граждани по подозрение в организиране и експлоатиране на други българи, които били принуждавани да просят по улиците на Тулуза. Това съобщи спецпрокуратурата, която също работи по случая. Във Франция били установени над 30 българи, които са станали жертви на престъпната група. Повечето от тях са хора с физически увреждания. Те са събирани от България, предимно от села от районите на общините Долни Дъбник и Искър.

Спецпрокуратурата работи по разследване срещу престъпно сдружение, действало в България и чужбина. В хода на делото от дирекция „Международно сътрудничество“ е получена информация, че властите във Франция междувременно са установили незаконно селище с около 150 жители, самонастанили се във временни постройки в района на стадион „Муниципал“ в Тулуза. Тези хора се занимават с просия, обяснява спецпрокуратурата. Българските власти са информирани, че в Париж е установена организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на български граждани за Франция с цел просия в Тулуза.

По делото са събрани доказателства и за набиране и транспортиране на отделни лица с цел да бъдат използвани за сексуална експлоатация, допълва прокуратурата.

От събраните доказателства по делото, водено във Франция, се установява съпричастността на петима българи, за които и по българското разследване има доказателства, че участват в организираната престъпна група за трафик на хора за просия във Франция от 2015 г. Досъдебното производство е трансферирано във Франция и петимата са осъдени в Тулуза, гласи още съобщението на държавното обвинение.

СЕГА

 


image0 (9K)