Възможно общо сътрудничество за изследване на Венера от НАСА и Роскосмос

Планираната от Роскосмос мисия до Венера е предизвикала интереса на НАСА и те са потвърдили желанието си за сътрудничество., В тази мисия могат да се включат и други държави от Европа, и Китай, предадоха ТАСС и БТА.
Планът е за безпилотен кораб, който ще стартира в близките десетина години, става ясно от съобщението.

Директорът на руския институт за космически изследвания Лев Зельоний каза, че Дава Нюман, зам.-директорът на космическата агенция на САЩ, е потвърдила интереса към проекта „Венера Д“. Обсъждането му продължава вече две години в руско-американска работна група, пише dir.bg.

Програмата за изследване на Венера е комплексна – с орбитален апарат, допълнителни модули, атмосферни сонди. Включването на други държави и разпределянето на усилията ще повиши нивото на техническите разработки и научните експерименти.
Руският апарат, който се предвижда да бъде изстрелян към Венера през 2026 г. или 2027 г., би трябвало да остане на орбита около планетата три години.
От пресслужбата на НАСА съобщиха, че сътрудничество за изследване на Венера е обсъждано при посещението на Дава Нюман в Москва, но „официални договорености не са постигнати“.


image0 (9K)