Възобновиха търсенето на двамата старозагорци под връх Ботев

Продължава издирването на двамата старозагорци баща и син, които изчезнаха под връх Ботев в Стара планина.

Това каза за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Той допълни, че от 6 часа тази сутрин три екипа на Планинската спасителна служба продължават да търсят в нови райони, които не са били достигнати.

Емил Нешев каза още, че има надежда, а екипите на Планинска спасителна служба се надяват днес да има резултат. Той допълни, че в търсенето са включени и две спасителни кучета и уточни, че е рисково и опасно при цялата тази обстановка в планината. Теренът е труден, а температурите са минусови, но хората са достатъчно подготвени и обучени, допълни той. По думите му, ще се предприемат само контролирани рискове, за да не се застраши животът на спасителите, който е на първо място.

Хронология:

Баща и син, на 42 и 17 години, са тръгнали към връх Ботев на 4 февруари и за последно има връзка с тях на 5-и към 16 ч. Информацията е, че са се загубили и се връщат. Оттогава няма връзка с тях. Батериите на мобилните им телефони са паднали.

Веднага към предполагаемия район се отправя група от двама планински спасители от отряд Калофер и трима души от охраната на парк „Централен Балкан“.

Междувременно от ЦДП започва прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез ГД ПБЗН на МВР.

Благодарение на информацията от хижите е направена връзка със свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с  изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

Снощи, заради влошените метеорологични условия, към 18 часа, издирването беше преустановено.


image0 (9K)