Възстановяването на 240 метра от третокласния път Сливен – Ичера ще струва 3.4 млн. лв.

Възстановяването на 240 метра от пътя Ичера – Сливен ще струва 3.4 млн. лв. на бюджета. Това става ясно от съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) във вторник.

Участъкът от пътя пропадна през пролетта на 2015 г. и оттогава е непроходим.

В същото време третокласният път е основна връзка на жителите на Сливен, Котел, Жеравна, Ичера и Градец. Ползва се и от туристите, които искат да посетят местността „Карандила“ над Сливен.

Въпросът с възстановяването на пътя беше поставян и от депутата от „Патриотичния фронт“ Петър Петров на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Средства не се отпускаха заради високата цена на ремонта. Теренът е планински и се използва и за провеждането на кръг от рали „Сливен“, което е част от националния рали шампионат и от Регионалната купа на FIA – зона Балкани.

Във вторник пътни експерти са направили оглед на участъка. Предвижда се възстановяване с пилоти и анкери – приспособления за укрепване на земните маси. Очаква се ремонтът да завърши в края на октомври, се казва в съобщението на АПИ.

Това означава, че и тази година авариралият участък от пътя няма да бъде включен като етапна отсечка в рали „Сливен“, което ще се проведе от 2 до 4 септември.

Обходният маршрут до приключване на възстановителните работи от Сливен до село Ичера е Сливен – път I-6 София – Бургас – „Петолъчката“ – път I-7 Бероново – „Петолъчката“ – пътното кръстовище между път I-7 и път II-48 Омуртаг – Котел – пътното кръстовище между път II-48 и път III-488 – село Ичера и обратно.

Аварийно-възстановителните дейности ще бъдат изпълнени от „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД по договора за текущ ремонт и поддържане на републиканската мрежа в област Сливен.

Източник: mediapool.bg


image0 (9K)