Външните министри на ЕС дадоха рамо на Лондон по скандала „Скрипал“

Декларацията на 28-те страни членки, сред които и България, председателстваща днес Съвета на външните министри, се появи в момент, когато президентът Владимир Путин нарече обвиненията срещу Русия „глупости“

[ad id=“225664″]

Външните министри на страните от Европейския съюз призоваха в понеделник Русия да отговори на въпросите за употребата на нервнопаралитично вещество във Великобрлитания срещу един от бившите ? агенти и подкрепи Лондон с „безусловна солидарност“.

Декларацията на 28-те страни членки, сред които и България, председателстваща днес Съвета на външните министри, се появи в момент, когато президентът Владимир Путин нарече обвиненията срещу Русия „глупости“, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоява британците или да предоставят доказателства, или да се извинят „рано или късно“.

[ad id=“263680″]

Ето пълният текст на декларацията:

„Европейският съюз е шокиран от нападателната употреба за пръв път на европейска територия за повече от 70 години на каквото и да е нервнопаралитично вещество от вид, разработен от Русия.

Употребата на химическо оръжие от когото и да е при каквито и да е обстоятелства е абсолютно неприемлива и е смятана за заплаха за сигурността на всички ни. Всякаква подобна употреба е явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, погазване на международното право и подкопаване на основания на правила международен ред.

[ad id=“238430″]

ЕС приветства готовността на Обединеното кралство за работи в тясно сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) при разследване на нападението. Съюзът призовава Русия спешно да отговори на въпросите, повдигнати от Великобритания и международната общност, и незабавно да предостави на OPCW цялостно и изчерпателно разкриване на програмата „Новичок“.

[ad id=“237001″]

Европейският съюз изразява безусловна солидарност с Обединеното кралство и подкрепа, включително на усилията на Великобритания да изправи отговорните за това престъпление пред правосъдието.

ЕС ще следи много внимателно този случай и последиците от него.“

 


image0 (9K)