Външно подготвя 800 изборни секции в чужбина. В Украйна ще се разчита на „местната българска общност“

Министерството на външните работи очаква да бъдат разкрити между 700 и 750 секции в чужбина за изборите на 2 октомври, като се подготвя организацията на общо 800 места за гласуване на хората зад граница. Това , каза служебният външен министър Николай Милков на работната среща на в президентството във вторник.

Срещата е на тема подготовка и провеждане на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Сред присъстващите бяха президентът Румен Радев, председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, както и служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите на Николов одобрените разходи за организирането на вота в чужбина е 7 635 600 лв. Той подчерта, че има трудности при организирането на секции в Украйна и Русия. Външният министър очаква в Русия да има три избирателни секции, като обикновето те са близо 4-5.

За гласуването в Украйна той каза, че ще се разчита на „местната българска общност, защото командироването е сложно в условията на съществуващ военен риск“.

На предишните избори през ноември 2021 г. избирателните секции в чужбина бяха общо 753.

Във връзка с контрола при провеждането на изборите в страната служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че МВР вече е създало план за действиеще. По негови думи то ще следва опита на предишните два служебни кабинета, като ще се стреми и да отговори на „новите практики по изкривяване на вота на избирателите адекватно и да ги спре, както и да търси начин да бъдат разкрити и изправени пред закона лицата отговорни и пораждащи тези практики“.

Президентът Радев посочи, че е важно дотогава да се повиши доверието в машинния вот. „Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе и за намаляване на купения вот“, каза той.

Радев призова за активна информационна кампания за машинното гласуване и за ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в „липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите – от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата.“

До предсрочни избори се стигна, след като през юни лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изтегли партията от четворната управляваща коалиция. След това „Продължаваме промяната“ и БСП направиха опит да съставят ново правителство в рамките на същия парламент, които бяха неуспешни.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)