„Въпреки някои трудности“. Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков за помощта

"Въпреки някои трудности". Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков за помощта

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на лидерите на ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски за помощта на Украйна.

„Решенията, които вашите три партии взеха в българския парламент, бяха от изключителна помощ за Украйна“, каза Зеленски в събота във видеоконферентен разговор с тримата. Той им благодари за усилията, които полагат „въпреки някои трудности“ в България.

Новината идва на фона на недостиг на оръжия в украинската армия, за да успее да спре руската инвазия. Русия нападна Украйна преди близо две години и оттогава Киев се защитава с помощта на западните съюзници. В момента помощта на Съединените щати за Украйна е спряна от републиканците в Конгреса, а помощта на Европейския съюз се блокира от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Зеленски благодари за гласуваната от българския парламент военна помощ за Украйна за втори път. В края на декември с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС парламентът одобри новата помощ. Още тогава Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков.

Против гласуваха „Възраждане“ и БСП, които, заедно с президента Румен Радев, още от началото на войната се обявяват срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

В събота Пеевски, Борисов и Петков единодушно изразиха пред Зеленски подкрепата си за Украйна. Петков и Пеевски ѝ пожелаха „мир, постигнат с пълна победа“. „Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на обединена Европа и нашите ценности“, каза Борисов.

България осигурява голямо количество муниции на украинската съпротива. Някои компании в страната вече произвеждат 155-милиметрови снаряди, отговарящи на стандартите на НАТО, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в САЩ, откъдето се прибра в неделя след петдневно посещение.

Той не каза директно дали България продава на Украйна такива снаряди, които са дефицитни след близо две години война, но добави, че такива сделки може да стават чрез посредници.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)