„Въпрос на дни“. Румен Радев каза, че скоро ще разпусне парламента

Президентът Румен Радев каза, че разпускането на парламента е въпрос на дни. Държавният глава трябва да направи това и да насрочи датата на извънредните парламентарни избори, след като във вторник БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Румен Радев и екипът му изслушаха кандидата за член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Гергана Стоянова, предложена от „Има такъв народ“ (ИТН).

„Искам да ви пожелая успех и да се включите възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни“, каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Попълването на ЦИК с нов член се наложи, защото предложеният също от ИТН Любомир Гаврилов подаде оставка.

Президентът обясни по-рано, че не разпуска веднага парламента, за да му даде време да приеме актуализацията на бюджета, която според Радев е необходима, за да има допълнителни пари за пенсионерите и за лекарите, ангажирани в борбата с COVID-19.

Заедно с разпускането на парламента и насрочването на изборите, Румен Радев трябва да назначи ново служебно правителство. Той не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще запазят постовете си.

Народното събрание насрочи по-рано изборите за президент за 14 ноември.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)