Върбакова: За продажбата на ЧЕЗ не е нужно одобрението на КЕВР

Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно от отговорите на бизнесдамата Гинка Върбакова в интервю за бТВ. Върбакова отрече да познава премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.

[ad id=“225664″]

Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е „приятелка и позната“, но не е знаела за намеренията на „Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Оказва се, че ако комисията за защита конкуренцията одобри сделката – няма пречка за финализирането й.

От комисията за енергийно и водно регулиране потвърдиха, че ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила единствено, ако като обезпечения към банката, която финансира сделката се заложи част от електроразпределителната мрежа.

[ad id=“236993″]

Гинка Върбакова обясни, че това няма да се прави и сделката ще е по същия ред, по който преди шест години „Енерго Про” купи активите на немската „Еон” в Североизточна България. „Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър. Не работим с офшорни компании”, посочи Гинка Върбакова – собственик на „Инерком България“.

Върбакова заяви, че ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита и само ще бъде сменена собствеността. Тя отрече да има намерение да продава ЧЕЗ в близките година-две.

[ad id=“236993″]

Пламен Младеновски от дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ към КЕВР посочи, че, ако продажбата стане по-същата схема, по-която беше продаден „Еон” преди години, тогава, като залог за привлечения капитал се използваха акциите на дружеството, и тогава КЕВР няма правомощия по сега действащото законодателство да се произнася по сделката.

[ad id=“236993″]

Той добави, че промяна на името на дружеството не е основание за промяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията.


image0 (9K)