Вярно ли е? Мъжете са по-големи егоисти от жените

Международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия установила, че мъжете са по-големи егоисти от жените. Това съобщава изданието „Neuro Science News“.

Водеща роля тук играе факторът за вътрешна подкрепа – невромедиаторът допамин. Той се произвежда в тялото на човека в големи количества – не само при секс и  когато хапваме вкусна храна, но и когато проявяваме грижа към другите хора.

[ad id=“225664″]

Учените проверили следната хипотеза. Ако по природа жените са склонни към съпричастност към ближния, значи снижаването на нивата на допамин би трябвало да ги направи по-егоистични. В същото време при мъжете – повишаването на концентрацията на невромедиатора, би трябвало да намали тяхната себичност.

[ad id=“263680″]

Бил проведен експеримент, в който взели участие 27 мъже и 27 жени. Те трябвало да получат определена сума пари за себе си или да я предоставят на друг човек.

На участниците в експеримента било дадено плацебо (лекарственото средство без истински терапевтичен ефект), но те смятали, че приемат невромедиатора допамин.

Оказало се, че 51 процента от жените предложили да дарят парите на нуждаещи се хора. При мъжете – само 40 процента от участниците в изследването били склонни на това.


image0 (9K)