В Гърция и в други европейски страни въвеждат нови ограничения

В редица европейски страни въвеждат нови ограничения поради разпространението на заразата от коронавируса.

Вечерен час, забрана за напускане на домовете без основателна причина и затворени училища и детски градини, са само част от мерките, с които властите в Гърция опитват да ограничат заразата. Глобите за нарушителите са 300 евро. От днес се забранява и събирането на повече от трима души на едно чясто, а причината – във вторник има годишнина от студентските бунтове, довели до падането на военната хунта  в Гърция през 1974 година. Обичайно на този ден в цялата страна има митинги и шествия.

От вторник в Сърбия заведенията и магазините ще трябва да затварят в 21 часа. Изключение се прави само за аптеките, бензиностанциите и ресторантите, които правят доставки. Засега не се предвижда вечерен час.

Засилено е полицейското присъствие в Рим и други големи градове в Италия. Органите на реда следят за спазването на карантинните мерки. От днес шест области, сред които Тоскана, Кампания и Ломбардия, са обявени за „червени зони“. Хората имат право да напускат домовете си само, за да отидат на работа или при спешен случай.

Във Франция също се налага полицията да следи дали има нарушители на забраната за излизане от домовете. Глобата за нарушителите е 135 евро.

 


image0 (9K)