В екзотичната държава Венецуела, основател и дългогодишен лидер на партия “Движение за социализъм” (МАС) е Теодоро Петкофф

От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“
№ 903

В екзотичната държава Венецуела, заемаща пето място в света по износ на петрол, няколко големи партии управляват страната. Сред тях е “Движение за социализъм” (МАС) с основател и дългогодишен лидер Теодоро Петкофф. Върхът в политическата кариера на българина е през 1996 г., когато президентът Рафаел Калдера го назначава за министър на икономиката и планирането. Петкофф е човек с изключителен живот, преодолял огромни трудности, претърпял голямо политическо развитие.

Като студентски лидер през 50-те години на ХХ в. той участва във въоръжената съпротива срещу режима на Маркос Перес Хименес. Точно заради сънародника ни хунтата във Венецуела създава прецедент: обявява еднодневно прекратяване на огъня, за да може Теодоро да слезе в Каракас и да отиде на погребението на брат си, убит в сражение.

Петкофф се превръща в жива легенда след като два пъти успява да избяга от строго охранявания затвор, където е хвърлен за антиправителствена дейност. През 60-те години, когато диктатурата във Венецуела вече е паднала, Теодоро Петкофф започва кариерата си на журналист. През 1968 г. той се разочарова от комунизма – причината е потушаването на Пражката пролет, напуска партията и пише книгата “Чехословакия – социализмът като проблем”, осъждаща интервенцията на Варшавския договор. Нелегален комунист и революционер в миналото, днес българинът е известен журналист, професор по икономика в университета в Каракас и лидер на партията МАС.


image0 (9K)