В Испания ускоряват ваксинацията срещу коронавируса COVID-19

Изправени пред страха от четвърта вълна на зараза с COVID-19, властите в Испания правят всичко възможно, за да ускорят ваксинацията срещу опасния вирус, информира БНР. Това става на фона на нарастващия брой на заразените, които се налага да бъдат приети в болници. Според последните данни те вече са 8944 души.

В понеделник в Испания пристигнаха 1 200 000 дози от ваксината на „Пфайзер“. Те веднага бяха разпределени между автономните области. През миналата седмица в страната бяха доставени още 1 000 000 дози от същата ваксина. За целия април в Испания се очаква да пристигнат около 6 милиона ваксини, включително тази на „Джонсън и Джонсън“. При нея се поставя само една доза.

За извършване на масова имунизация отделните региони в Испания използват стадиони, спортни зали и панаирни палати.

В тях ще бъдат ваксинирани повече от 365 000 пациенти, считани за високорискови заради трансплантации или ракови заболявания.

Паралелно ще се имунизират и хората от 70 до 79 годишна възраст. Досега 6 процента от испанците са ваксинирани напълно срещу коронавирус. Н над 12 на 100 от хората в страната е поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

 


image0 (9K)