В Лондон е арестувана българка за измама от $2 милиарда

Българка е сред задържаните за финансова измама за 2 милиарда долара. Името й е Детелина Събева, като тя е един от трима бивши банкери от Credit Suisse задържани за участие в измама, свързана с фирми от Мозамбик.

Останалите двама банкери са Андрю Пиърс и Сърджан Сингх. Имената им станаха известни сега, след като  били пуснати под гаранция от ареста в Лондон, където бяха задържани, предава Канал 3

Иначе Събева и Сингх са задържани вчера. Тя е на 37 години и е бивш вицепрезидент на поделението за глобални инвестиции на швейцарската банка.

Схемата е включвала заеми към държавни фирми в африканската държава. Тя била подготвяна още от 2011 г., но започнала да действа 2 години по-късно. Разследват се транзакции в периода между 2013 г. и 2016 г., които са били правителствено гарантирани. Целта е била да бъдат подмамени инвеститори в различни „кухи” проекти, като част от парите за замесените идвали и под формата на подкупи. От цялата схема тримата са присвоили 200 милиона долара.

Арестуван е и бившият финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг, както и ливанецът Жан Бустани, като част от фирма от Абу Даби, също участвала в измамата.

По цялата схема е заведено дело в САЩ, заради което се иска екстрадирането на българката и останалите обвинени. Те са пуснати под гаранция именно, докато трае процедурата за екстрадицията.

Банката Credit Suisse не е обвинена. Според финансовата институция „бившите й служители са саботирали правилата на банката за вътрешен контрол, действали са за лична облага и са прикривали тази си дейност от банката“.

Заради въпросната схема през 2016 г. Мозамбик изпада в тежка финансова криза, тъй като въпросните заеми са гарантирани от държавата. След скандала Международния валутен фонд спира всякакви финансови помощи и в последните години Мозамбик.


image0 (9K)