В Москва: Среща на върха на руската, турска и иранска дипломация

Ръководителите на руската, турската и иранската дипломация се събраха в събота в Москва на среща на върха, в търсене на решение на конфликта в Сирия, съобщава АФП.

[ad id=“225664″]

Москва и Техеран, подкрепящи режима в Дамаск, и Анкара, която е опора на сирийските бунтовници, са кръстници на процеса от Астана, който позволи създаването на четири „зони на деескалация“ в Сирия, посочва агенцията.

Срещата в Москва между руския външен министър Сергей Лавров, турския Мевлют Чавушоглу и иранския Мохамед Джавад Зариф ще се фокусира върху сътрудничеството в рамките на процеса от Астана.

[ad id=“263680″]

Руската дипломация съобщи, че преговорите ще се съсредоточат върху хуманитарната ситуация във воюващата страна. „Предоставянето на помощ на сирийския народ не трябва да бъде обусловено от политическа цел“, заяви говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова. Тя уточни, че в програмата са предвидени и двустранни срещи.

[ad id=“236993″]

Последната среща на върха на трите страни беше в началото на април в Анкара. Президентите Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани се ангажираха да работят за постигане на трайно прекратяване на огъня в Сирия.


image0 (9K)