В Поморие: Уникална археологическа находка, единствена по рода си на Балканите

Античната тракийска куполна гробница Хероон е тайнствено и мистично място, датиращо още от II – IV в.пр.н.е и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Гробницата се намира в град Поморие и е разположена под насипа на могила в местността, наречена „Палеокастро“. Археологическите находки свидетелстват, че в тази гробница – мавзолей е погребано богато семейство от Анхиало и там понякога са се организирали религиозни церемонии в чест на заможната фамилия. Тази забележителна находка е открита през 1888 година. Тя е единствената по рода си на целия Балкански полуостров и е най-голямата гробница в страната ни.

Архитектурата и е смесица между тракийското гробищно строителство и римската строителна техника. Заради своя полуцилиндричен свод е считана за невероятен паметник от античния период, тъй като подобен свод не се среща при никоя от сградите, съградени през Античността. Внушителният монумент е направен от камък и тухли, съединени помежду си чрез хоросан. Впечатление прави кухата колона в центъра, която се разширява като гъба и се съединява с покрива на гробницата.

Зданието се състои от кръгла камера с диаметър 11.6 м. и височина 5.5 м., а коридорът е с дължина от 22 м. Има и няколко по-малки помещения.

Работно време за посещение:
от 07:30 до 19:30 ч. (понеделник-неделя)
от 8:00 до 19:00 ч. (събота и неделя)
от 12:30 до 13:30 ч. (обедна почивка)

През зимния период трябва да се

направи предварително заявка.


image0 (9K)