В пустинята Гоби откриха огромна динозавърска стъпка

 106-сантиметровата следа е открита в края на август от съвместен екип от Университета Окаяма (Япония) и изследователи от Института по палеонтология и геологията на Монголската академия на науките.

Учените отбелязват, че динозавърски следи по-големи от 100 см са рядка находка, а най-новото откритие дори показва ясен отпечатък на нокът.

Находката е намерена в геоложки пласт, датиран от края на периода Креда отпреди около 70 – 90 милиона години.

Това не е отпечатък, а фосилизирана следа от левия заден крак на титанозавър, род растителнояден динозавър с дълга шия, който вероятно е бил по-дълъг от 30 метра и 20 метра висок, според Шинобу Исигаки (Shinobu Ishigaki), професор от Университета Окаяма и водещ японския изследователски екип.
„Цeлият скелет на гигантския динозавър, който е оставил такъв солиден отпечатък все още предстои да се открие в Монголия“, отбеляза Исигаки.

„Отпечатъците са живи свидетелства за динозаврите“, разказва Шибата. „Има много информация, която може да бъде получена само от стъпките, включително формата на динозавърските крака, както и начините, по които те ходят“.

Новоизлюпилите се титанозавърски бебета тежат колкото средните човешките бебета, но само за няколко седмици те достигат най-малко размера на голдън ретривъри с тегло 70 кг, високи до коленете на човек.

nauka.offnews.bg


image0 (9K)