В резерват Чупрене расте уникално цвете и е единственото, което притежава тайната на възкръсването

От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“
№ 982

[ad id=“225664″]

В известния с биоразнообразието си резерват Чупрене в Стара планина расте уникално цвете. Нарича се Сръбска рамонда (Ramonda serbica) и е единственото растение, което притежава тайната на възкръсването! Поставено в подходяща среда след неколкогодишно хербаризиране то се съживява! През 1977 г. ЮНЕСКО включва резерват Чупрене в своите списъци на защитени природни територии. Многобройните пещери също представляват интерес, защото са богати освен с пещерните си образувания и със следи от праисторически хора и животни.

В отделни райони са се създали уникални условия за зараждането и обособяването на ендемити – червена скална роза, йорданова камбанка, както и срещащият се само в Западна Стара планина (и никъде другаде по света) български ерантис.

В миналото горите на района са били обитавани от голямата европейска котка – евразийският рис. Вероятността този изчезнал у нас преди петдесет години вид да се появи отново е много голяма. Тук се срещат и двата вида сухоземни костенурки – шипобедрената и шипоопашатата, които са включени в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUSN).


image0 (9K)