В роботостроенето – още една фамилия

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 65, 1990 г.
Специалистът коментира
В РОБОТОСТРОЕНЕТО – ОЩЕ ЕДНА ФАМИЛИЯ
Преди няколко години колективът на Научноизследователския институт – (НИИР), поделение на фирма „Берое” – Стара Загора, си постави амбициозната задача да разработи и внедри в производството нова „фамилия” промишлени роботи, които на основата на значително опростена конструкция да притежават чувствително завишени технически и експлоатационни показатели, гарантиращи широкото му приложение.
Какви са резултатите?
През 1987 ж. за своето постоянно местожителство – СССР, отпътуваха два броя РБ 281.20 – първият представител на фамилията: портален робот с полезна товароносимост 20 кг. 1989 г. приключи с успешните изпитания в конкретни производствени условия на двата „събратя” – РБ 281.20 и РБ 281.80.
До края на 1990 г. списъкът ще бъде завършен с последните два модела от порталната серия – РБ 281.40 и РБ 281.160.
Паралелно бе развита и „рамкова” модификация – РБ 282.
Фамилията е изградена изцяло на познатия „агрегатно-модуларен” принцип, позволяващ на баката на малък брой конструктивни варианти на отделните възли чрез различни комбинации да се компановат разнообразни конкретни конфигурации.
Елементната база на механичните конструкции на промишлените роботи, както и на техните системи за управление, са изключително местно производство или внос от страните на СИВ.
РБ 281 са портални роботи с електромеханично задвижване и възможност за изграждане на транспортни системи с дължина 30-40 метра и вертикален ход на ръцете до 1 500 мм.
Възможността им да обслужват технологичното оборудване от свободните зони над него, заемайки практически нищожни площи, въпреки манипулирането с товари в диапазона от 10 до 160 кг. ги прави много ценни и търсени при автоматизирането на спомагателни процеси в областта на машиностроенето. Повишените възможности на системата за управление КБ02, разработена също от колектива на НИИЛ, високите транспортни скорости – до 2 м/сек, чувствително облекчават изграждането с тези роботи на разнородни автоматични технологични линии.
За това спомага и разнообразието от конкретни манипулиращи органи: модули за локални движения, хващащи устройства, палетно-складиращи системи, а така също и възможностите, които дава системата за управление за сложни пространствени манипулации.
РБ 282 са рамкови роботи с електромеханично задвижване и възможност за изграждане на пространствени автоматизирани комплекси.
За една година бяха произведени и експедирани за СССР двадесет броя автоматизирани лазерни технологични комплекса (АЛТК), предназначени за лазерно рязане по сложен контур на детайли от дискови метални или неметални материали с дебелина до 10 мм. Голямата точност и гладкост на отрязаните повърхнини, съчетано с възможността практически да се програмира максимално използване на материала и минимално количество отпадък, ще позволи тези комплекси да навлязат масово в заготвителните производства.
В ход е краткосрочна програма, която ще доведе до разширяване възможностите за изграждане на комплекси за обемна лазерна обработка на пространствени (корпусни) детайли. Системата за управление на РБ 282 е основана на ТИКСИ – управляващо устройство на „Технотроника”, но със значителни доработки, реализирани от специалистите електроници на НИИР.
Друга област за приложение на фамилия РБ 280 е автоматизацията на монтажните операции – тежки и монотонни. На тази база се разработва първият голям проект съвместно със съветски специалисти за изграждане на автоматизирана линия за монтаж на двигатели с вътрешно горене.
До края на 1990 г. в КамАЗ ще започне действие роботизиран участък за заваряване кабините на товарните автомобили, в състава на който влизат 5 броя представители на фамилията.
Всичко това дава пълно основание да считаме поставената задача за успешно завършена. Въпреки това намеренията на колектива на НИИР са да продължават търсенията за разширяване зоните на приложение на електромеханичните промишлени роботи РБ 280 и в нетрадиционни за тази техника производства с цел облекчаване на човешкия труд и повишаване производителността на труда.
Н.с.І ст. Христин ХРИСТОВ
зам.-директор, НИИР, фирма „Берое”


image0 (9K)