В Румъния: Указът е отменен, но 330 000 викаха „Оставка“

Указът за декриминализиране на корупцията е отменен, съобщи премиерът Сорин Гриндяну веднага след продължилото няколко часа извънредно заседание на правителството на Румъния.„Не искам да разделям страната и да внасям разкол“, добави той.

Десетки хиляди румънци се събираха от обед в центъра на Букурещ в очакване на окончателното отпадане на циничния указ, с който се оправдаваха чиновници, присвоили до 44 000 евро. Както и амнистирането на затворници, сред които и осъдените от спецзвеното прокурори от толкова хвалената съдебна реформа при съседите. А решението на правителството, взето по тъмна доба през нощта, само с един подпис изтри всичко постигнато в борбата срещу корупциата през последните 10 години.

В момента, в който Сорин Гриндяну обявяваше новината, че кабинетът е отстъпил, на площада имаше над 170 000 души. Те мощно скандираха: „Оставка, оставка“.

Повече от 330 000 са протестирали вчера в Букурещ, съобщават световните агенции. Това са най-масовите демонстрации след свалянето на диктатора Николае Чаушеску през 1989 година.

Въпреки обещанието на премиера, хората не вярваха, че то ще бъде изпълнено и искаха да притискат властите докато не видят черно на бяло отмяната на указа. Освен това, след издаването на декрета и упортството на социалистите да отстъпят, народът вече иска оставката на кабинета и предсрочни избори.

От цялата страна в столицата се стичат демонстранти. Очаква се днес митингът да бъде най-внушителен.


image0 (9K)