В Стара Загора излезе от печат книгата „Зависимостите: причини, последствия, терапия и превенция“

Излезе от печат книгата „Зависимостите: причини, последствия, терапия и превенция“ на преподавателя в Тракийския университет Главен асистент доц. д-р Петър Вълков.

Академично издателство Тракийски университет
Печатница Кота – Стара Загора

ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ТАЗИ КНИГА

Епидемията от разстройства, свързани със зависимост към вещества, е по-страшна от всяка друга и по броя на жертвите ще продължи да заема едно от първите места през 21-ви век. Затова е важно превантивните и терапевтичните методи непрекъснато да се подобряват, базирайки се на нови изследвания в областта на зависимостите.

Монографията ми „Зависимост към психоактивни вещества: причини, последствия и терапия“ представлява логично продължение на търсените и доказани изследователски интереси, които започват във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Книгата е значително обогатена като анализиран материал и теоретична обосновка. В този труд намира отражение своеобразният преход към новата, още по-широка сфера в изследователските ми интереси – рисковите и протективните фактори и тяхната роля за превенцията на зависимостите.
Фокусът на монографията е върху приложния аспект на получените резултати от емпиричното изследване, което проведох сред 166 лица в няколко български града.

Като преподавател в Педагогическия факултет на Тракийския университет – Стара Загора подготвих и водя лекционен курс „Превенция на зависимостите“ за студенти по специалност „Социална педагогика“ (ОКС „Бакалавър“) и за студенти от магистърската програма „Консултиране в социално-образователната сфера“.

Целта на монографията е да послужи за по-доброто разбиране на зависимостите към ПАВ, за тяхната превенция и терапия.

Монографията е адресирана както към студенти, обучаващи се в педагогически и социални науки, така и към преподаватели, практикуващи психолози и към всеки, който се интересува от проблема със зависимостите.

От автора


image0 (9K)