В Стара Загора осъдиха помагач на телефонни измамници

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден 69-годишният Д.Л. за това, че на 6.12.2018 г. в Стара Загора, като помагач в съучастие с неустановено лице, е помогнал да бъде заблудено семейство, че с тях разговаря полицейски служител, който им съобщил, че от МВР спешно се нуждаят от съдействието им, за да заловят лица, извършващи измами и възнамеряващи да изтеглят спестяванията от банковите им сметки в размер на 49 000 лева.

Районен съд – Стара Загора е наложил на Д.Л. наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Д.Л. попаднал в измамната схема посредством свой приятел, който му предоставил номер на непознат мъж, предлагащ работа. Тъй като Д. Л. изпитвал финансови затруднения, провел телефонен разговор с непознатия, койт се представил като „Митко“. В този разговор неустановеното лице обяснило, че предлага „работа“, състояща се в това подсъдимият да го подпомага, ходейки на различни адреси в страната, за да взема пратки, за което му обещал добри доходи. В проведените впоследствие между подсъдимия и въпросното лице разговори двамата се договорили, че Д. Л. ще започне да изпълнява поръчките му, което и сторил, прибирайки пакети с пари от измамени хора. Същите оставял на посочени места, след като вземал за себе си определена сума.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.


image0 (9K)