В Турция въведоха важна промяна при покупката на имоти и наемането им

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разпореди с указ сделките, засягащи недвижими имоти, да бъдат сключвани само в турски лири.

В решението, публикувано в турския държавен вестник, Ердоган постанови, че вече няма да бъдат разрешавани договорите за продажба, отдаване под наем и лизинг на имоти, които са в чуждестранна валута или са индексирани в нея.

Сегашните споразумения в чуждестранна валута трябва да бъдат променени в рамките на 30 дни, гласи документът.

[ad id=“225664″]

Договорите за наем и продажба често се извършват в чуждестранни валути в сектора на търговията на дребно, както и от чужденци, живеещи в Турция.

Предвиждат се изключения. Те обаче са възможни само с решение на министерството на финансите, което се ръководи от зетя на Ердоган и бивш министър на енергетиката – Берат Албайрак.

[ad id=“263680″]

Решението на Ердоган идва след драстичното падане на турската лира спрямо щатския долар през миналия месец. То започна по време на една от най-острите дипломатически кризи между Турция и САЩ.

Във Вашингтон наложиха санкции на двама турски министри, а президентът Доналд Тръм удвои вносните мита на стомана и алуминий от Турция. В резултат, турската валута загуби близо една четвърт от стойността си спрямо долара през август. Експерти изразяват опасения за състоянието на турската икономика и прогнозират настъпването на рецесия.

Причината за изострените отношения между Турция и САЩ – турските власти бяха хвърлили в затвора американски пастор, който беше освободен и поставен под домашен арест. Той обаче не може да напуска южната ни съседка.


image0 (9K)