В Чирпан вече имат дежурен кабинет, след като за месец нямаха право да боледуват през почивните дни…

От 1 февруари заработи новият дежурен кабинет в Чирпан и абсурдът със здравния казус приключи, съобщи Георги Миланов, главен редактор на в. „Здравей, Чирпан“.

Така чирпанлии няма да се налага да ходят до Първомай или някъде другаде. Адмирации към всички, които положиха усилия това да се случи! – възкликва Миланов в своята публикация.

Да припомним събитията.

От 1 януари чирпанлии ще ходят до Първомай за неотложна медицинска помощ…

На 1 януари 2017 г. чирпанлии получиха новогодишен „подарък“ от своите лични лекари. Лишиха ги от дежурен кабинет в поликлиниката. С този „подарък“ на тях им бе „забранено“ да боледуват от 18:00 вечерта до 8:00 часа сутринта. Също така и в събота, и в неделя, и през всеки друг празничен ден. На 11 януари се състоя среща, на която се направи опит да се реши ситуацията с липсата на дежурен кабинет. Тя беше по покана на кмета на общината Кичка Петкова и в нея взеха участие: д-р Нанева, директор на РЗИ Стара Загора; д-р Йорданова, шеф на Здравната каса в Стара Загора; д-р Тотев, управител на болницата; д-р Еремиева, управител на МЦ „Д-р Н. Тошев”; д-р Дамянов, шеф на Спешната помощ в града; лични лекари; общински съветници; медии; граждани. В края на срещата, кметът Петкова информира, че ще изпрати официални писма до медицинските институции в града, с които тя ще поиска информация за бройката лекари, които имат желание да се включат в даване на дежурства в неотложния кабинет. На свой ред личните лекари трябваше да дадат финансови разчети, за да е ясно с каква сума общината ще дофинансира кабинета.

Усилията за решаване на проблема продължиха и след срещата. Посочените официални писма бяха изпратени. Те получиха положително отношение. Решението за това кой да дежури бе намерено, включително и с външни лекари. Кабинетът бе регистриран под „шапката“ на МЦ „Д-р Н. Тошев” и се намира на втория етаж на бившата поликлиника. Финансирането също бе осигурено. В бюджета на общината за 2017 г., приет на 26 януари, са предвидени общо 22 хиляди лева за кабинета. 20 хиляди са за дофинансиране на дейността му, а останалите 2 хиляди са за ЕКГ апарат, който вече е закупен.

Факт е, че много хора положиха усилия за успешното и бързо решаване на проблем, който засяга всички ни. И общинското ръководство (най-вече в лицето на кмета на общината Кичка Петкова), и мнозинството от лекарите в Чирпан, и институциите, действаха в завиден синхрон, за да се стигне до тази щастлива развръзка. И както каза Петкова пред общинските съветници: „Когато има гражданско общество, можем да се обединим! Необходимо е по-често да бъдем единни!“
Георги МИЛАНОВ


image0 (9K)