В 4 области на България е обявена грипна епидемия

Все повече стават хората, които се разболяват от грип в България през последните дни. От днес в грипна епидемия са областите Стара Загора, Бургас, Шумен и Силистра. И в други области се очаква да бъде обявена.

Увеличава се броят на болните и в Русе, Ямбол, Перник, както и в Пазарджик. Там също има опасност да бъде обявена епидемия.

Наблюдава се предимно щамът „Мичиган“, който наподобява свинския грип.

В редица области учениците излизат в „грипна ваканция“. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в болниците, както и профилактичните имунизации. Лекарите са категорични, че за да не се стига до усложнения, ако ни повали грип, трябва да се вземат мерки веднага.

д-р Георги Миндов, който е председател на Дружеството на общопрактикуващи лекари в София, предупреди: „При едни симптоми на грип, а те са – висока температура, мускулно-ставни болки, главоболие и т.н, трябва до 24 часа да се започне противовирусно лечение, ако действително това е грип. Лечението е специфично – с препарати, които са само по лекарско предписание и не са евтини„, коментира д-р Миндов пред БНТ.


image0 (9K)