Георги Гьоков: Никога не е рано да се иска оставката на този кабинет!

„Когато и да бъде поискана оставка на това правителство – от нас или от хората, няма да сбъркаме, защото то не си изпълнява предизборните обещания и води странна политика за България. Ние, от БСП, се обявихме за алтернатива на това управление. В нашата програма, с която се явихме на изборите, се съдържат всички отговори на всички въпроси, които българите си задават за бъдещето”. Това обяви народният представител от БСП пред БНР.

[ad id=“225664″]

„БСП иска хората от всички обществени сфери като здравеопазване, образование, отбрана да се развиват паралелно и с еднакъв темп и условия”, добави той.

Гьоков припомни, че България е на последно място в ЕС по доходи на населението.

„В България дори и да работиш си оставаш беден. 91 души на ден у нас изпадат в категорията „работещи-бедни”. Дори и минималната работна заплата да стане 650 лв. в края на мандата на това управление, както обещават, пак ще сме на опашката в Европа. Трябва цялостен подход към хората”, категоричен бе той.

[ad id=“263680″]

По отношение на предложението на левицата – да бъдат намалени, депутатските заплати, Гьоков коментира, че пенсионерите, които взимат 240 лева, нямат обяснение, защо 240 депутати, висшите чиновници и министрите взимат 10 пъти повече от тях. Той припомни, че още в началото на това Народно събрание, депутатите от ПГ на „БСП за България” са внесли законопроект за замразяване на заплатите на народните представители.

„Не сме се сетили сега! Един от първите законодателни актове, които направихме в това НС, беше същото това предложение – да бъдат замразени заплатите на нивото от края на миналото Народно събрание и да не се следва автоматизма на увеличаване на работни заплати. Разбира се, аз твърдя, че дори и на това ниво всички хора ще мислят, че това са едни доволни пари… Далеч съм от мисълта да се обвиняваме и да се оправдаваме за заплатата, която получаваме. Може би е дошло на дневен ред в българското общество да се направи един дебат за оценка на труда. Когато хората, оценят справедливо и кажат: „Да, народните представители трябва да получават толкова или дори повече от сегашните пари“, хората ще го приемат нормално и справедливо. Но сега, когато хората остават с чувство за несправедливо разпределение на благата, няма да имаме такава признателност. Неслучайно рейтингът на парламента е 7-8%“.

[ad id=“237001″]

Конкретно по повод празника на Българската армия и позицията на БСП против увеличаването на бюджета й до 2 процента от БВП Гьоков коментира: „БСП заяви на КСНС, че не одобрява разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, но не бих казал, че това е лошо отношение или послание към армията. А че БСП иска всички отрасли – социалната сфера, здравната сфера, отбраната да вървят паралелно и да се развиват при еднакви условия. Партията стои зад ангажиментите на страната към НАТО и ЕС, но всичко да върви заедно и паралелно, а не – едни за сметка на други.“

[ad id=“238430″]

„Няма как да приоритезираме едни сфери за сметка на други, защото това е една от най-опасните политики – така се противопоставят едни слоеве от населението на другите. Наистина, Българската армия е в недокомплект, поставена е в общи линии „на колене“, но в същото положение са българските пенсионери, хората с увреждания, българските деца, семейства, всеки един българин. Трябва, когато тръгваме да оправяме държавата си, всеки да прави някакви компромиси”, заяви още социалистът.


image0 (9K)