Георги Свиленски: БСП ще управлява със силата на обществото, стига коалиции!

„Нищо чудно до края на годината да видим оставка на Борисов“, обяви председателят на предизборния щаб на БСП

„Разбирам го г-н Цветанов, че иска да изкара пълен мандат. Защото ГЕРБ нямат пълен мандат и за тях това ще е успех. Но това няма да стане. И то не заради БСП. Защото, когато властта се крепи на еврофондове, корупция и т.н., то просто няма как да изкара докрай. И не Валери Симеонов е големият проблем на управляващите. Защото единственото по-цинично от изказването на Валери Симеонов е самият Бойко Борисов. Няма как някой от нашите симпатизанти да не участва в протестите срещу Валери Сименов. Защото то възпламени цялото общество и е напълно нормално да се протестира срещу него“. Това каза новоизбраният шеф на предизборния щаб на БСП и зам.-председател на ПГ на левицата Георги Свиленски в ефира на Канал 3.

Той бе категоричен, че БСП няма общо с днешните протести срещу високите цени на горивата, въпреки че шефът на синдиката, който го организира, се оказа, че е застъпник за БСП.

„Той има право да избира коя политическа формация да подкрепя. И коя би изпълнявала политиките, за които той се застъпва. Етикетите обаче ги слагат медиите. Моето мнение е така или иниче всяко едно подобно събитие е политика. И няма как да да говорим, че който и да е протест да бъде деполитизиран”, заяви Свиленски.

Относно искането на ДПС за оставка на Валери Симеонов той каза: „При тях очевидно има вариант да си отиде един вицепремиер и след това правителството да остане. Ние казваме ясно правителството на Борисов трябва да си отиде”.

„Търсим подкрепата на цялото общество и за това вече месеци ходим по места. Само с подкрепата на цялото общество може да има промяна. Но това, което виждам е, че нещата, които предлагаме, срещат подкрепа. Включително и съсловни организации.
БСП се среща с всички субекти, дори и посланици. Напълно нормално е да представим нашата визия и на протести. И доколкото разбирам и там се среща подкрепа, което показва, че представеното има бъдеще”, коментира още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

„Работа на президента не е да рути което и да е правителство. Работата му е да бъде коректив – и ако има грешки, да ги посочва. Но ако грешките са прекалено чести, не трябва да се оставя с впечатление, че президентът рути държавността. Защо се възмущаваме, когато някой показва проблемите едно към едно. Този човек има смелост да покаже проблемите на държавата и веднага всички му скачат. Може и да се затвори на „Дондуков”, посочи Георги Свиленски, като обясни, че изказването на Румен Радев, че страната прилича на блато, е извадено от контекста.

Според него не имало грешка при организирането на вота на недоверие на тема „Здравеопазване”. По думите му БСП търси подкрепа от обществото, а не от други депутати.

„Ще управляваме със силата на обществото. Когато зад някой застане достатъчно голям брой маса, няма как другите политически субекти да не се съобразят. Хайде стига с тези коалиции – аз на тебе, ти на мене”, обяви Свиленски и както личи, изяви готовност левицата да управлява с евентуално правителство на малцинството.

Социалистът се застъпи за пореден път за идеята хората с повече доходи да плащат по-високи данъци, както и да се облага всяка заплата до 3900 лева, включително и минималната, с 10 процента.

Свиленски обясни и какво не си харесва на БСП харесва в новия бюджет, в който са заложени повече пари в редица сфери.

„Започнахме разговора с протестите, с колко процента се качиха горивата, тока, парното. Нищо чудно да видим една оставка до края на годината. За Борисов имам предвид”, изтъкна Свиленски, като направи аналогия с протестите заради по-високите цени на тока, когато падна първият кабинет на Борисов.


image0 (9K)