ГЕРБ и ИТН са „на кантар“. Слави ще си каже плановете, след като вече е получил подкрепа

ГЕРБ поведе пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Обратът настъпи рано сутринта в понеделник, след като през нощта изглеждаше, че ИТН печели.

Данните на ЦИК от 7.30 часа в понеделник, след 95% преброяване, дават преднина от 0,5% за ГЕРБ, но очакванията са гласовете от чужбина да я заличат. Към този час избирателните секции на Западното крайбрежие на САЩ още не бяха затворили.

Тези прогнозни данни не дават отговор на въпроса дали ще бъде събрано мнозинство за съставяне на правителство.

Според агенциите т. нар. партии на протеста – тези, които нямаха депутати в Народното събрание преди изборите на 4 април тази година – няма да имат мнозинство от 120 депутати. Различните агенции им дават между 111 и 114 представители в 46-ото Народно събрание. Това значи, че те няма да могат да направят правителство сами и за да има такова, ще бъде нужна подкрепа от някоя от другите партии, които ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП или ДПС.

Резултатите

И трите водещи социологически агенции предвиждаха победа на „Има такъв народ“ на изборите в неделя. По данни на Маркет линкс, валидни към полунощ, формацията на Слави Трифонов получава 23,8% от гласовете, според Алфа рисърч той взима 23,9%, а според Галъп интернешънъл – 23,2%.

Тези данни са прогнозни и не включват данни от гласуването в чужбина. На предишните най-много българи зад граница гласуваха за „Има такъв народ“, следваха „Демократична България“ и ДПС.

Втора според социолозите ще бъде коалицията ГЕРБ-СДС. Според Маркет линкс партията на Бойко Борисов и коалиционните ѝ партньори получават 22,7% от гласовете, според Алфа рисърч – 23,4%, а според Галъп интернешънъл – 22,9%.

Борбата коя ще бъде трета политическа сила е между „Демократична България“ и БСП.

Според Алфа рисърч и Галъп интернешънъл БСП ще бъде трета. Алфа дава на левицата 13,1%, а Галъп – 14,2%. Те поставят „Демократична България“ на четвърто място със съответно 12,8% и 13,2%. Според Маркет линкс обаче „Демократична България“ ще бъде трета политическа сила. Агенцията дава на коалицията 13,4% от гласовете, а на БСП – 12,8%.

Пета политическа сила ще бъде ДПС, сочат прогнозните резултати на социологическите агенции. Според Алфа рисърч партията получава 11,3%, според Галъп интернешънъл – 11,4%, а според Маркет линкс – 11,3%.

Шестата формация в парламента според агенциите ще бъде „Изправи се! Мутри, вън!“. Според Алфа рисърч коалицията ще има 5% от гласовете, според Галъп интернешънъл – 5,1%, а според Маркет линкс – 5,2%.

И трите агенции не предвиждат в парламента да влязат „Българските патриоти“ (ВМРО, НФСБ и Воля), „Възраждане“ и „Българско лято“.

Различните агенции предвиждат и различно разпределение на мандатите в следващия парламент.

Мандатите

Според прогнозните данни на Алфа рисърч, цитирани от БНТ, ИТН ще има 64 депутати в 46-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има 63 народни представители. Следват БСП с 35 депутати, „Демократична България“ с 34, ДПС с 30 и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 14 народни представители.

Според данните на Маркет линкс ИТН ще има 64 депутати в 46-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има 61 народни представители. Следват „Демократична България“ с 36 места в парламента и БСП с 35. Пети са ДПС с 30 депутати и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 14 народни представители.

Галъп интернешънъл предвижда ИТН да има 62 народни представители, ГЕРБ-СДС – 61. Трета според агенцията ще бъде БСП с 38 депутати, четвърта ще бъде коалицията „Демократична България“ с 35 мандата. Следват ДПС с 30 места в парламента и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 14 народни представители.

Така според прогнозните данни трите „нови“ партии в парламента събират между 111 и 114 депутати – недостатъчно за съставяне на правителство без подкрепата на някоя от другите партии в парламента.

Коментарите

Единственият коментар на лидера на партията, която спечели изборите – „Има такъв народ“, беше във Фейсбук. Слави Трифонов написа, че изборите на 11 юли се били „най-честните избори досега“. Той обаче каза, че ще съобщи какво ще предприеме партията му сега в 11 часа в понеделник по партийната телевизия. По-рано Трифонов и други представители на ИТН са казвали, че няма да се коалират с партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Членове на ръководството на ГЕРБ дадоха изявления след края на изборния ден в неделя, но не отговаряха на журналистически въпроси. На брифинга не присъства лидера на партията Бойко Борисов. Зам.-председателят на формацията Томислав Дончев каза, че опитите за „изчегъртване“ на ГЕРБ са „очевидно неуспешни“.

„Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност. С министър-председател, който няма да носи политическа отговорност или правителство тип „Беров – Орешарски“, каза членът на партията Тома Биков.

Председателката на БСП Корнелия Нинова и други членове на ръководството на левицата дадоха пресконференция след края на изборния ден. Нинова каза, че според партията трябва да се състави редовно правителство, но т.нар. партии на протеста нямат мнозинство за това.

„Този път, ако искат да има правителство, ще им се наложи да водят диалог с някоя от останалите партии“, каза тя и добави, че БСП няма да даде безусловна подкрепа за правителство на „Има такъв народ“. „Ако желаят подкрепа, очакваме да поканят на разговори и да седнем да говорим по политики“, каза Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също каза, че формацията му подкрепя „промяната“. Той добави, че когото и да подкрепи партията му след изборите, ще го подкрепи с условия. „Ако през април изборите дадоха старт на рестарта, т.е. промяна на „модела ГЕРБ“, ние много категорично заявихме, че моделът „стани да седна“ не е промяна на „модела ГЕРБ“, каза Карадайъ.

Формациите, които за втори път ще влязат в Народното събрание след изборите на 11 юли обаче са заявявали, че не биха се коалирали с ДПС. Такива изказвания са правили представители на „Има такъв народ“.

След края на изборния ден съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че за него и ключово партиите, с които ще си сътрудничи, да се разграничат ясно от ДПС. „Дневния ред не може да върви само по линията сваляна на Бойко Борисов от власт. Едно от нещата, които трябва да се случат, за да може българската държава да се освободи от този корупционен захват, това е и ясно разграничаване от ДПС“, каза Иванов пред Свободна Европа.

Той каза, че формацията първо ще разговаря с „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“. На въпрос какво следва след това, той каза че „това също ще е тема на този разговор – можем ли да правим нещо заедно и как подхождаме по-нататък.“ Според Иванов може да се търси съгласие по общи теми, за които да се търси мнозинство.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“ каза, че нейната формация изключва възможността да търси и приема подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Тя обаче не изключи възможността коалицията да участва в правителство на т.нар. партии на протеста, подкрепено от БСП. „Ще оставим БСП сами да решат дали да подкрепят промяната“, каза Манолова пред Свободна Европа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)