ГЕРБ промени дневния ред на комисията за „Турски поток“. Тя ще изслуша Теменужка Петкова вместо енергийния министър

ГЕРБ промени дневния ред на комисията за "Турски поток". Тя ще изслуша Теменужка Петкова вместо енергийния министър

Председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков от ГЕРБ свика във вторник заседание на комисията за „Турски поток“, показа сайтът на институцията. Тази комисия трябва да провери фактите около изчезването на стратегическия документ Пътна карта за строежа на газопровода.

Желязков свика комисията по искане на депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Те настояваха да бъдат изслушани няколко души, сред които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Желязков обаче промени дневния ред така, че комисията да изслуша само бившата енергийна министърка от ГЕРБ Теменужка Петкова. И Малинов, и Петкова имат роля в строежа на „Турски поток“ през България.

Новината идва, след като в началото на месеца депутатите създадоха временна комисия за „Турски поток“ по предложение на ПП-ДБ. Тя трябва да провери обстоятелствата около изчезването на Пътната карта за развитие на газопреносната система на страната от 2017 г.

Смята се, че този документ доказва, че газопроводът „Турски поток“ е контролиран и финансиран от Русия, въпреки че по документи е български. Пътната карта е важна, защото сочи как Москва е поръчала и изградила продължението на газопровода през България в своя полза и за сметка на София.

Документът е подписан от Теменужка Петкова, която оглавява Министерството на енергетиката при управлението на ГЕРБ между 2014 и 2021 г.

Дълго време институциите твърдяха, че Пътната карта е загубена. Тя изтече в началото на март 2024 г. от хакнат руски имейл и беше публикувана от групата за борба с дезинформацията Bg Elves.

Сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов също е герой в историята. Той е директор на държавната компания „Булгартрансгаз“. Това е дружеството, което възложи строежа на продължението на „Турски поток“ през България и сега се разпорежда с него.

В теча на документи има данни, че ръководството на „Булгартрансгаз“ и самият Малинов са били запознати с поредица от нарушения около строежа и управлението на газопровода.

Малинов оглавява „Булгартрансгаз“ от февруари 2018 г. – годината, в която дружеството обявява обществената поръчка за изграждане на продължението на „Турски поток“ през България.

Служебният министър обаче няма да бъде изслушан от депутатите.

Тъй като временната комисия за „Турски поток“ няма избран председател, само председателят на НС може да свика нейно заседание. ПП-ДБ поискаха от Желязков да включи в дневния ред на заседанието изслушването на:

  • Владимир Малинов;
  • инспектората към Министерството на енергетиката;
  • организацията Bg Elves;
  • бившия посланик на България в Русия Илиян Василев;
  • фондация „Антикорупционен фонд“.

Желязков обаче включи в дневния ред само изслушването на Теменужка Петкова.

Продължението на „Турски поток“ през България работи и пренася руски газ към близките до Москва Сърбия и Унгария от 2021 г. С него Русия успя да заобиколи Украйна, откъдето преди транзитираше газ за Южна и Източна Европа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)