ГЕРБ: Шефът на НАП дължал 1,5 млн. лв. на хазната

ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да освободи незабавно директора на НАП Румен Спецов заради укриване на ДДС.Това обявиха на брифинг Христо Гаджев, Деница Сачева и Александър Ненков, цитирани от БТА.

Спецов, каза Гаджев, е продал фирмата си, знаейки за данъчното си задължение от 1,5 млн. лева ДДС, на „сламен човек“, което е проблем с морала на директора на НАП. Въпросът е Румен Радев ще продължи ли да държи Спецов като шеф на НАП, като човек, укривал ДДС, попита представителят на ГЕРБ.

Поводът да поставят темата отново на дневен ред е отговор от бившия вече финансов министър в служебното правителство Асен Василев, получен в 18.15 ч. в сряда,15 септември, минути след края на последното заседание на 46-то Народно събрание. Гаджев отбеляза, че в продължение на три месеца са чакали отговора от Министерството на финансите кога е връчен докладът и на кого за извършената данъчна ревизия на „Гранекс Трейдър“.

От отговора на министър Василев от сряда става ясно, че на 17 март 2016 г. Румен Спецов е получил и подписал ревизионния доклад. Това означава също и, че е знаел за дълга от 1,5 млн. лв. към хазната, но въпреки това е продал фирмата си „Гранекс Трейдър“, заключи Гаджев. И добави – т.е. бившият вече служебен финансов министър Асен Василев три месеца е знаел за това и го е прикривал, а, ако не го е знаел, значи не е ставал за тази работа. Да видим оттук нататък моделът „Радев“ как ще реагира, апелира той към държавния глава.

По думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ, очевидно се създава нов модел – моделът „Радев“ – на арогантност, защото трябва да си арогантен пред лицето на такива факти и да казваш, че няма да отстраниш такъв човек, каза той.

Романтичният период на Румен Радев и неговите министри започва да свършва, да се разпада „братството на почтените“, коментира и Александър Ненков.

„Асен Василев съзнателно, сигурен съм, че и Румен Радев, са знаели, че Спецов е ощетил хазната с 1,5 млн. лв., но са го прикривали“, каза той. Въпросът е защо, попитаха от ГЕРБ. Ако Радев не освободи незабавно Румен Спецов, означава че продължава да е съучастник на един човек без достатъчно морални качества да заема такава позиция, каза Ненков.

Вместо да си приписват несъществуващи успехи, крайно време е президентът да отговори на въпроса за 1,5 млн. лв. и да каже защо Спецов е толкова незаменим, поиска и Деница Сачева. Според нея е крайно време директорът на НАП да бъде освободен.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)