Германски автогиганти тествали вредни газове върху хора

Един от най-големият производител на автомобили в света „Фолксваген“ е в центъра на нов скандал, след като се появиха информации, че е помогнал с финансиране експерименти, при които хора са били подлагани на тестове с отработени газове.

[ad id=“263680″]

Това стана след като в „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че американски лобидн по поръчка на немски автомобилни фирми е провел тестове на 10 маймуни през 2014 г. Но проблемът за автогиганта се задълбочи днес, тъй като немският „Зюддойче цайтунг“ съобщи, че върху 25 човека също са проведени тестове за въздействието на вдишването на токсични азотни оксиди (NO2).

Изследванията бяха поръчани от организация, известна като Европейската изследователска група по околна среда и здраве в сектора на транспорта (EUGT), финансирана от „Фолксваген“ заедно с техните колеги от германския автомобилен сектор „Даймлер“ и “БМВ“. Надявайки се да защитят екологичната репутация на дизеловото гориво и сериозните данъчни облекчения, които вървят с това – EUGT поръча тестовете от базирания в САЩ Институт за респираторни изследвания „Лъвлейс .

[ad id=“218548“]

Според „Ню Йорк таймс“ 10 маймуни били затворени в херметически камери и били оставени да гледат анимационни филмчета, докато дишали отработените газове от VW Beetle. От компаниите обаче заявиха, че нямат нищо общо с опитите с маймуни. Автомобилните компании решиха в края на 2016 г. да разпуснат EUGT, която най-накрая затвори вратите си миналата година.

Скандалът Dieselgate на „Фолксваген“ разкри, че от автогрупата са манипулирали около 11 милиона автомобила в световен мащаб, за да бъдат заблудени регулаторните тестове, за да изглежда, сякаш двигателите отговарят на ограниченията за емисиите на NOx, а всъщност ги превишават многократно при реално шофиране на път.

[ad id=“218001“]

На уебсайта си Световната здравна организация посочва „нарастващите доказателства“, че излагането на азотен диоксид „може да увеличи симптомите на бронхит и астма, както и да доведе до респираторни инфекции и намалена белодробна функция и растеж“.

 

 


image0 (9K)