Германците получиха пари за използвания ток

За 1 ден бе създадена толкова много „зелена“ ел. енергия, че цената на тока стана отрицателна

На 8 май, Германия постави нов рекорд в генерирането на електрическа енергия от възобновяеми източници. Благодарение на слънчевото и ветровито време, съвместното производство на електроенергия от слънчевите панели, вятърните и водните централи достигна 55 GW.

През този ден Германия е консумирала 63 GW електроенергия. По този начин делът на възобновяемите източници достигна 87%. Това бе причината цените на тока в Германия да станат отрицателни за няколко часа, а клиентите вместо да плащат, получиха известни суми за този период от време, съобщи Kaldata.com.

През този период газовите електростанции бяха изключени, но електроцентралите с въглища и атомните електроцентрали не могат да бъдат изключени така бързо и продължиха да работят.

Това вече не е нещо уникално. В Европа подобни пикове на производство на зелена електроенергия стават все по-чести. През 2014 г. 27,3% от цялата произведена енергия в Германия е от възобновяеми източници. През следващата 2015 г. този дял вече е 32,5%. Към 2050 г. федералната република е планирала да премине изцяло към зелена енергия.

Тези случаи навярно ще зачестят, а отрицателната тарифа на електроенергията може да се използва например за зареждане на електромобили или резервни акумулаторни батерии.

Източник: economic.bg


image0 (9K)