Гешев: Не са готови експертизите за снимките и записите в спалнята на Борисов

Парламентът изслушва Иван Гешев, който дава отчет за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца.

Преди това депутатите удължиха работното време на днешното заседание до приключване изслушването на отчета.

За „Барселонагейт“ главният прокурор каза, че разполага с пълна справка от проведените действия. Били снети множество обяснения, изискани били справки, имало активна комуникация с партньорските служби.

„Резултатът е, че след предоставен контакт с наблюдаващ прокурор, испанските власти вече няколко месеца няма обратна информация. Това не е толкова съществен проблем за приключване на преписката“, каза Гешев. По думите му за края на преписката значение имат ревизии, които се изготвят в момента, както и предстоящите разпити на още няколко лица.

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения за по случая с къщата в Барселона, повтори и пред депутатите в пленарната зала Гешев. „Последният сигнал е от гражданско движение „Боец“, каза главният прокурор и намекна, че организацията била свързана с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

„Приобщени са медийни публикации, изискани са множество справки. Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме информация“, каза Гешев, но обяви, че това не е проблем за приключване на преписката.

Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус и снемане на обяснения на още няколко души.

За записите и снимките от спалнята на премиера Борисов Гешев обяви, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки като посочи, че и по този случай премиерът е дал обяснения. Поискани са обяснения от НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени. За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени, каза Обвинител № 1.

В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с „укриващото се лице в Дубай“.

„От колекцията му са иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети са иззети при претърсванията. Предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които са изкопани. Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани“, обяви Гешев от парламентарната трибуна.

Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, Гешев обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. евро.

„Това са ценности, изкопани от българската земя и са на българските граждани. Ще станат собственост и ще могат да бъдат видени от всеки български гражданин“, обяви главният прокурор.

„Второто разследване касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен лично не ми говори нищо“, каза Гешев.

„Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати“, каза от парламентарната трибуна Иван Гешев.

„Имаме желание за постоянен диалог с НС и отделните комисии, защото ясно осъзнаваме, че резултатите, които очаква българското общество, могат да бъдат постигнати с взаимодействие между властите и при спазване на разделение и контрол между властите. Това включва не само взаимодействие между трите власти, но и между институциите – правоохранителна система, съд и прокуратура“, заяви главният прокурор.

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби – с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства – с 13%.

Заседанието се води от Цвета Караянчева, която се върна на председателското място, след като депутатите отхвърлиха исканата от БСП и ДПС оставка.

„Преобладаващите разследвания на прокуратурата са към хора от най-голямата парламентарно представена партия, което е обяснимо, тъй като тя има най-много служители и в общинската власт“, заяви главният обвинител Иван Гешев в Народното събрание.

„Народното събрание не може да иска доклад от главния прокурор по конкретни наказателни производства, но аз се постарах да отговоря на всички въпроси във вчерашния ден, без да нарушавам закона“, допълни главният прокурор.

„Българската прокуратура не се притеснява от нищо“, категоричен бе той.

„Действията срещу секретар и съветник на президента са извършени изцяло в рамките на закона. Документите, които са търсени, са съдържали информация за почти всички политици след 1989-та година, за почти всички криминални лица от този период. В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, но аз не мога да забраня политически ипровизации“, коментира още Иван Гешев.

Вчера Иван Гешев се яви пред Парламентарната правна комисия. След часове на изслушване комисията прие доклада за дейността на прокуратурата през първите осем месеца.

Гешев отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите.

 


image0 (9K)