Гинка Станчева посади своята липа на Алеята на славата в Стара Загора СНИМКИ

Голямата българска актриса Гинка Станчева засади своя липова фиданка в Алеята на Международния фестивал за европейско кино „Златната липа“, който се провежда в Стара Загора.

Ginka Stancheva lipa (2)_resizeДо 7 юни напълно безплатно в залите на оперния театър и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще бъдат показани общо 42 филма, произведени в 17 европейски страни през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала.

По думите на директора на фестивала Магдалена Ралчева, терористичният акт в Лондон оказал силно въздействие върху члена на международното жури, младият английски режисьор Даниел Фитзсимънс, който прекарал нощта ровейки в интернет за подробности за трагедията. Неговата последна лента „Местни жители“ ще бъде показана в извънконкурсната програма на 7 юни.

[ad id=“222951″]

В конкурсната програма от петото издание на фестивала „Златната липа“, което стартира с изискана церемония в съботната вечер са включени 9 ленти от Грузия, Дания, Естония, Русия , Сърбия, Полша, Чехия , Германия и родният „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В журито с председател Владимир Пенев участват актьори и режисьори от Русия, Грузия , Англия и родената в Чехия, но работеща в Австрия монтажистка Зузана Валтер.

При откриването на феста Владимир Пенев изрази огромната си благодарност към организаторите и най-вече към Община Стара Загора, че дават възможност на старозагорци и гостите на града да се запознаят с най-добрите образци на новото европейско кино.

 


image0 (9K)