Главният прокурор: Гебрев вечерял с руски и полски партньори преди отравянето

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Установяването на партньорите на Гебрев на тази вечеря, е предмет на разследването на българските служби. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Той бе изслушан на закрито заседание от Комисията за контрол на специалните служби по случая с опита за отравяне на Емилиян Гебрев през април 2015 г. В първоначалната версия на прокуратурата не се споменаваха руски граждани. Преди два дни Цацаров изложи фактите около злополучната вечеря по следния начин: „На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел „Кемпински Зографски“, Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на „Емко“ и негов партньор. Той е лекуван в „Токуда“ и „Пирогов“.

Според Цацаров мотивите за опита за убийство трябва се търсят към момента на извършването, но самият Гебрев също нямал предположения.

„Ще изискаме от междуведомствената комисия всички лицензи, които касаят сделки за оръжие и боеприпаси към онзи момент“, каза Цацаров.

Главният прокурор уточни, че не е бил правилно разбран за установеното фосфоросъдържащо вещество, което се е съдържало в консумираната от Гебрев салата – рукола. „Ние в никакъв случай не твърдим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне“, каза Цацаров. Ние разследваме опит за убийство, като двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на руски граждани у нас, каза Цацаров.

По думите на Цацаров това, което може да се заяви категорично, е само съвпадението на пребиваването на руския гражданин Сергей Федотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние.

Преди дни британски сайт намери връзка между опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с „Новичок“.

„Дали това е „Новичок“ – веществото, с което се опитаха да отровят Скрипал, могат да установят само британските власти. Затова сме им изпратили всички резултати от изследвания, направени у нас, включително и тези, направени във финландска лаборатория“, каза главният прокурор.

До Великобритания е изпратена европейска заповед за разследване.

Цацаров даде данни за руския гражданин пътуващ под името Сергей Федотов, който е свързан със случая „Скрипал“ през 2018 г. и е бил в България по времето на отравянето на Гебрев, сина му и директора на „Емко“ през 2015 г. .

Не е ясна ролята на „Федотов“ в операцията – дали е провел предварително разузнаване при предишните си посещения, дали е бил приносител на флакона с „новичок“ или е техен пряк началник, надзиравал действията им.

Цацаров разказа, че е предоставил данни на комисията за пътуванията на Федотов и други руски граждани, които касаят не само известните вече данни за трикратно му влизане и излизане от България, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут, места за настаняване, с кого са се срещали, документи с които са пребивавали и т.н.

„Към настоящия момент, това което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние“, каза Цацаров.


image0 (9K)