Главният редактор на „Биволъ“: Прокуратурата иска да получи достъп до нашите данни

„Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни“. Това каза пред БНР Атанас Чобанов – главен редактор на сайта „Биволъ“, по повод европейската заповед за разследване, с която прокуратурата поиска от френските власти той да бъде разпитан във връзка за разследването за кибератката срещу НАП.

Чобанов обясни, че в момента е на почивка в Европа и заяви, че ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Той отрече да има каква и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите „ТАД Груп“.

„Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки – на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е“, обясни той в предаването „12+4“.

БНР


image0 (9K)